Kunsteducatie

Actief kennismaken met kunst en cultuur bevordert je deelname aan de samenleving en je begrip voor andere normen, waarden en culturen. Kunsteducatie is broodnodig.

Kunsteducatie

Highlights van deze vakgroep:

Tarieven

Te lage uurtarieven

Als je als zelfstandig kunstenaar voor een tarief van minder dan €35 bruto per uur aan het werk gaat, dan ben je al snel een dief van je eigen portemonnee.

 

 

Lees meer
Kunsteducatie zoekt afgevaardigden voor ledenraad Kunstenbond

Kunstenbond zoekt een nieuwe ledenraad en het vakgroepsbestuur van Kunsteducatie mag twee kandidaten voordragen. 

De ledenraad komt enkele keren per jaar bijeen en beslist over de koers van de Kunstenbond. De ledenraad controleert het bestuur en denkt mee over belangrijke beslissingen. We willen dat de belangen van ons vakgebied een vaste plek hebben op de agenda van het bestuur en we zoeken iemand die deze verantwoordelijkheid kan en wil dragen. 

Is deze functie iets voor jou? Stuur je sollicitatie naar karinboelhouwer@kunstenbond.nl

 

lees meer
Subsidiestops voor Artamuse en UCK
Lees meer
Analyse resultaten enquête cao kunsteducatie
Tekst: Imke van Herk, bestuurslid Vakgroep Kunsteducatie
Beeld: Marco Gerritsen 

In aanloop naar de onderhandelingen over een nieuwe ‘CAO Kunsteducatie’, peilde de Kunstenbond middels een enquête jullie meningen en verwachtingen; De resultaten zijn inmiddels bekend, in dit artikel een uitgebreide analyse. 

Hoe is het gesteld met de verhoudingen op de werkvloer tussen een freelancer en een loondienst medewerker? Houdt een werkgever rekening met risicofactoren en doorgroeimogelijkheden? En zijn jullie voldoende op de hoogte van (elkaars) arbeidsvoorwaarden? 

Lees meer
Docenten de dupe van faillissement Kunstencentrum
Tekst: Michael Klier 
Beeld: Ellen Faber 

Kunstencentrum Velsen ging voor de zomer failliet. Kunstenbond begeleidde leden die nu op straat staan en anderen die hun nieuwe functie onderhandelden.

Om  een beeld te krijgen van de situatie heeft redacteur Michael Klier een aantal vroegere medewerkers benaderd. Het leverde een mooie reconstructie op. 

Kunstenbond zal zich blijven inzetten voor een beter toekomstperspectief voor kunstdocenten. Belangrijk is dat we dat onze leden ons er tijdig op attenderen als dit soort verhalen spelen. #speakup  

UPDATE: 

IJmuider Courant bericht op 25 september over deze zaak

 

Lees meer
Zomer met zwaar weer
Tekst & beeld: Imke van Herk 

Onverwacht belandde ik afgelopen weken in een dubbele rol binnen een schrijnende situatie in kunsteducatieland. Kunstencentrum Velsen, waar ik sinds 2016 als freelancer diverse marketinggerichte klussen doe, kreeg te maken met een zorgwekkend liquiditeitsprobleem. Halverwege juni resulteerde dit in een negatief advies vanuit de toezichthouder en een afwijzing van de financiële hulpvraag. Als er niet binnen een paar dagen hulp zou komen, leek het KCV genoodzaakt faillissement aan te vragen. De Kunstenbond is nauw betrokken geraakt bij het daaropvolgende traject.

Lees verder
Geef jouw mening over de cao kunsteducatie
beeld: Marco Gerritsen 


Iedereen werkzaam in de kunsteducatie heeft ervan gehoord of mee te maken gehad: de cao kunsteducatie 2017-2018. We willen graag jouw mening hierover, zodat we de juiste keuzes kunnen maken als we voor jou aan de slag gaan tijdens de komende cao-onderhandelingen.

Lees meer
Nieuwe bestuursleden vakgroep KE

Vakgroepbestuur KE

Vrijdag 16 maart 2018 zijn tijdens de ledenvergadering van de vakgroep KE twee nieuwe bestuursleden gekozen om het vakgroepbestuur te completeren. De nieuwe leden zijn Manu van Kersbergen (rechtsvoor) en Imke van Herk (linksachter). Imke en Manu gaan vanaf nu, samen met Duncan Peltenburg (r.a.) en Frans Frijns (l.v.), aan de slag voor de Kunstenbondleden in de kunsteducatie.

 

Lees meer
Eigendomsrecht lesmateriaal

Hoe zit het met eigendomsrechten als je je eigen lesmateriaal gebruikt tijdens het uitvoeren van een opdracht?

Lees meer
Late uitbetaling

Opdrachtgever houdt betaling (in de zomer achter), mag dat?

Lees meer
Declareren voorbereidingstijd

Hoe zit het met de tijd die je besteed aan het voorbereiden van je lessen als je als zzp'er werkt?

Lees meer
Werken via detacheringsbureau of regel je het liever zelf?

 

Het komt regelmatig voor dat kunstenaars die een kunsteducatieproject aan bieden ‘gedwongen’ worden om via aan detacheringsconstructie of een andere intermediair aan de slag te gaan met als argument dat scholen in het BO en VO niet met zelfstandigen mogen werken.

Lees meer
Duncan Peltenburg is nieuw bestuurslid

Duncan Peltenburg is muzikant, muziekdocent en fotograaf én vanaf 1 januari 2018 lid van het Bestuur van de Kunstenbond.

Lees meer
16 maart 2018: verkiezing nieuw bestuurslid en gratis workshop onderhandelen!

Op vrijdag 16 maart 2018 houden we de algemene ledenvergadering vakgroep Kunsteducatie en kiezen we een nieuw bestuurslid. Aansluitend geeft Peter van den Bunder de workshop Onderhandelen in 3D en ronden we af met een (netwerk) borrel! Voor leden en belangstellenden, introducees van harte welkom!

Aanvang ledenvergadering: 13:00 uur – 15:00 uur, inloop va 12:30 uur

Aanvang workshop: 15:00 uur

Locatie: Lokaal 114, UCK Domplein 4, 3512 JC Utrecht (routebeschrijving)

Lees meer