Beeldend

De waardering voor beeldend kunstenaars moet beter. De wijdverspreide gewoonte om kunstenaars minimaal of niet te betalen, willen we veranderen. De Kunstenbond zet in op betaalbare werkruimtes voor kunstenaars.

Beeldend

Highlights van deze vakgroep:

Themamiddag: Kunst in de openbare ruimte zoekt toekomst!

Op 6 november 2019 duiken we met opdrachtgevers en kunstenaars dieper in op de waarde en betekenis van het culturele erfgoed in de openbare ruimte. We bespreken de relatie tussen de opdrachtgever en de kunstenaar in het heden.

lees meer
Alle kunstmusea doen mee

Alle kunstmusea doen mee

Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag en Museum de Fundatie ondertekenen richtlijn kunstenaarshonoraria.

Lees meer
Hoe was het bij GSZK#2 op 29 mei bij NS16 in Tilburg?

Geen Stad Zonder Kunst

 

Tilburg profileert zich als 'een stad van makers', zelfs het gemeentelijk cultuurplan 2017-2020 wordt door de titel #stadvanmakers gesierd. 

 

Hoe verliep het gesprek op 29 mei?

 

 

 

 

Lees meer
Een terugblik op 20 mei GSZK#2 bij STROOM in Den Haag

Geen Stad Zonder Kunst

Op 20 mei ’19 vond het eerste gesprek plaats in Den Haag bij Stroom.

Kunstenbond en Platform BK hebben zes gesprekken door Nederland georganiseerd met vragen aan lokale kunstenaars en andere geïnteresseerde of er ruimte is in een stad om te kunnen werken en wonen. Hoe ateliers betaalbaar(der) en plekken voor het maken en tonen “verduurzaamd” kunnen worden. Of kunstenaars meer “het heft in eigen hand” kunnen nemen en hoe.

 

 

 

 

Lees meer
Betaalbare werkruimtes voor alle kunstenaars

De vakgroep beeldend heeft als speerpunt om op te komen voor betaalbare werkruimtes voor kunstenaars. In verschillende steden zie je eigenlijk dezelfde problemen: de ruimtes zijn schaars, de prijzen stijgen en gemeentebesturen verkopen maatschappelijk vastgoed. Het geld wint het van de gemeenschap. Ook de lengte van huurtermijnen staat onder druk, contracten worden korter onder het mom van 'doorstroming'. Kunstenaars worden soms ingezet om een nieuwe buurt te verlevendigen, maar na 5 tot 10 jaar worden initiatieven en broedplaatsen dan weer opgedoekt omdat het pand of de grond geld moet opbrengen. 


Ervaar jij problemen met je atelier of heb je suggesties hoe het in jouw stad of gemeente beter kan? Laat het ons weten! Mail naar petervandenbunder@kunstenbond.nl  

 

Woon en werk ruimtes in Groningen. Hoe staat het ermee?

Hoe is de situatie in Groningen als het gaat om woon -werkruimtes.

Bestuurslid en beeldend Kunstenaar Wilma Vissers werkzaam in Groningen geeft een update

 

 

Lees meer
Wordt jouw werk door een kunstuitleeninstelling uitgeleend? Dan heb je recht op een vergoeding.

Kunstuitleen instellingen zijn verplicht om een vergoeding te betalen voor het uitlenen van kunstwerken. Deze vergoeding wordt door Pictoright uitgekeerd aan de makers.

  

Lees meer
Een geweldige doorbraak in Groningen

Kunstenaars en atelierorganisatie Havik bereikten samen een geweldige doorbraak. Zij spraken in de bij de raadscommissie en kregen een mooie toezegging van de wethouder dat atelierpanden als maatschappelijk vastgoed worden gezien en behouden blijven. 

Lees meer
Beleid in regio Groningen
Lees meer
Beleid in regio Arnhem/Nijmegen
Lees meer
Beleid in Amsterdam
Lees meer
Het vakgroepbestuur

Het gehele bestuur bestaat nu uit: Salwa Jabli, Erik van Maarschalkerwaard, Nora Hooijer, Carla Lensen, Wilma Vissers, Bart Stuart.

Lees meer
Exposeren, en wel geld?

De Kunstenbond ontwikkelde een richtlijn voor kunstenaarshonoraria samen met andere organisaties en verenigingen in de beeldende kunst in Nederland.

Lees meer
Juridisch advies

Voor Juridische vragen staan wij altijd voor je klaar. Jij als lid kan hier gratis gebruik van maken. Zit je in een lastig parket? Heb je een dringende vraag? Wij helpen je verder.

Contact
Ellen Faber over waardering voor haar werk

Een knagend gevoel 

Daar ga ik. Met de auto rijd ik naar het gebouw waar ik een aantal dagen eerder mijn kunstwerken ophing. Vier in totaal. De gastheer zei bij het ophangen van de eerste twee al: “laat de andere maar in de map zitten, die kan de commissie zo wel bekijken”. Nou echt niet!

Lees meer
Jaarverslag vakgroep Beeldend
Lees het jaarverslag
Staan voor wat je waard bent

Als kunstenaar voel je vaak weinig onderhandelingsruimte als het over arbeidsvoorwaarden gaat. 

We spraken hierover met een fotograaf en illustrator die al jaren als zzp’er werkzaam is en anoniem wil blijven. "Wij streven naar een leuke samenwerking en kwaliteit. Maar er zijn toch grenzen." 

 

Beeld: Ellen Faber 

Lees meer
Kunstenbond wint zaak tegen atelierverhuurder SLAK

Het SLAK is een door Gelderse gemeenten gesubsidieerde stichting met als taak atelier beheer.

Oud-huurders in Arnhem kregen onterechte naheffingen. De Kunstenbond steunde maarliefst 21 oud-huurders in hun verweer. Het vonnis bespaart de kunstenaars 20.000 euro. 

Lees meer
Richtlijn kunstenaarshonorarium voorlopig succesvol

Ruim een jaar na de invoering blijkt onze uitgebreide lobby omtrent de richtlijn niet voor niks te zijn geweest. De richtlijn blijkt succevol. Het aantal instellingen dat kunstenaars honoreert is in een jaar tijd verdubbeld. 

Lees meer