Beeldend

De waardering voor beeldend kunstenaars moet beter. De wijdverspreide gewoonte om kunstenaars minimaal of niet te betalen, willen we veranderen. De Kunstenbond zet in op betaalbare werkruimtes voor kunstenaars.

Beeldend

Highlights van deze vakgroep:

Wordt jouw werk door een kunstuitleeninstelling uitgeleend? Dan heb je recht op een vergoeding.

Kunstuitleen instellingen zijn verplicht om een vergoeding te betalen voor het uitlenen van kunstwerken. Deze vergoeding wordt door Pictoright uitgekeerd aan de makers.

  

Lees meer
Ben jij zeker van je zaak?

Als kunstenaar ben je het liefst bezig met creëren en bij voorkeur in je eigen atelier of werkplek.

Achter een ezel, draaibok, glasoven, camera, bureau, voor een muur of op de grond. Tijdens het maken vergeten we wel eens hoe dierbaar die werkplek is. Hoeveel kosten en tijd er is geïnvesteerd in het maken en presenteren van een werk.

lees meer
Voor een visitekaartje op de eerste rij. Project Natascha Waeyen

Oproep voor deelname: “Voor een visitekaartje op de eerste rij!”
Menige maker in de culturele sector heeft (vermoedelijk heel vaak) gehoord dat je vergoeding voor bijvoorbeeld deelname aan een project of een expositie een prachtig “visitekaartje” is. Daar doe je het toch zeker voor? Ik ben inmiddels 25 jaar afgestudeerd en ik hoor dat in ieder geval nog steeds. Helaas beleggen we daar geen boterhammen mee. Al jaren wordt er strijd geleverd, maar het is nog niet gelukt om dit fenomeen uit te roeien. Daarom heb ik in april 2018 deze actie spontaan op touw gezet om een passend antwoord te hebben. Iedere “cultuurmaker” die zich herkent in dit fenomeen mag deelnemen.

In juli 2020 maakte Siri Hollman een filmpje “kunst is meer dan alleen geknutsel” over mijn initiatief “voor een visitekaartje op de eerste rij!”.

Wat moet je doen?
Maak een kunstwerk, gedicht, partituur of een andere kunstvorm ter grootte van een visitekaartje, 85 x 55 mm oftewel 3,35 x 2,17 inches. Voor de mensen die 3-dimensionaal werken is de maximaal “hoogte” 55 mm oftewel 2,17 inches. Voor cultuurmakers die met geluid of video werken is de “afmeting” tussen de 5,5 secondes en 8,5 secondes.

 

 

 

 

Lees meer
Kunst in Openbare Ruimte zoekt toekomst!

Een terugblik op een succesvol debat.

Een onderwerp dat leeft en 6 november meer dan 100 mensen bij elkaar bracht. Uit heel Nederland: van Amsterdam tot Apeldoorn, van Rotterdam tot Leeuwarden, uit Venlo, Bennekom, Arnhem en omgeving. Niet alleen kunstenaars en bemiddelaars maar ook beleidsmedewerkers van gemeenten, cultuurfondsen, erfgoedverenigingen, opdrachtgevers, curatoren, recensenten en studenten.

 

De aanwezige gastsprekers waren onder meer Gijs Frieling (hoofd adviseur kunst van de Rijksgebouwendienst en kunstenaar), Hans van Houwelingen (beeldend kunstenaar), Theo Tegelaars (projectorganisatie TAAK), Femke Schaap (beeldend kunstenaar) en Jeroen Jongeleen (beeldend kunstenaar en verbonden aan Motel Spatie) en Stephanie Engelbrecht (kunstenaar).

 

Het gesprek werd geleid door Marlies Leupen.

Stop de miljoenenfraude van De Key – behoud Loods 6 voor de culturele sector

Woningcorporatie DE KEY wil miljoenen uit Loods 6 toe-eigenen. DE KEY is geen eigenaar van deze non-profit creatieve broedplaats waar ±300 kunstenaars, ontwerpers, creatieven en winkels zijn gevestigd. Toch eist DE KEY op klaarlichte dag miljoenen op ten gunste van haar eigen bedrijfsvoering.

 

Teken hier de petitie

Platform BK en Kunstenbond presenteren onderzoeksrapport GSZK#2 over atelierruimte

Op woensdag 18 maart publiceren Platform BK en de Kunstenbond het onderzoeksrapport Geen Stad Zonder Kunst #2 (GSZK#2). Het onderzoeksrapport biedt een vergelijkend overzicht van het atelierbeleid uit zes steden in Nederland - Den Haag, Tilburg, Arnhem, Maastricht, Utrecht en Amsterdam - en is daarmee een waardevolle praktische handreiking voor kunstenaars, politici en beheerders van maatschappelijk vastgoed.

Hoe was het bij GSZK#2 op 29 mei bij NS16 in Tilburg?

Geen Stad Zonder Kunst

 

Tilburg profileert zich als 'een stad van makers', zelfs het gemeentelijk cultuurplan 2017-2020 wordt door de titel #stadvanmakers gesierd. 

 

Hoe verliep het gesprek op 29 mei?

 

 

 

 

Lees meer
Woon en werk ruimtes in Groningen. Hoe staat het ermee?

Hoe is de situatie in Groningen als het gaat om woon -werkruimtes.

Bestuurslid en beeldend Kunstenaar Wilma Vissers werkzaam in Groningen geeft een update

 

 

Lees meer
Een terugblik op 20 mei GSZK#2 bij STROOM in Den Haag

Geen Stad Zonder Kunst

Op 20 mei ’19 vond het eerste gesprek plaats in Den Haag bij Stroom.

Kunstenbond en Platform BK hebben zes gesprekken door Nederland georganiseerd met vragen aan lokale kunstenaars en andere geïnteresseerde of er ruimte is in een stad om te kunnen werken en wonen. Hoe ateliers betaalbaar(der) en plekken voor het maken en tonen “verduurzaamd” kunnen worden. Of kunstenaars meer “het heft in eigen hand” kunnen nemen en hoe.

 

 

 

 

Lees meer
Betaalbare werkruimtes voor alle kunstenaars

De vakgroep beeldend heeft als speerpunt om op te komen voor betaalbare werkruimtes voor kunstenaars. In verschillende steden zie je eigenlijk dezelfde problemen: de ruimtes zijn schaars, de prijzen stijgen en gemeentebesturen verkopen maatschappelijk vastgoed. Het geld wint het van de gemeenschap. Ook de lengte van huurtermijnen staat onder druk, contracten worden korter onder het mom van 'doorstroming'. Kunstenaars worden soms ingezet om een nieuwe buurt te verlevendigen, maar na 5 tot 10 jaar worden initiatieven en broedplaatsen dan weer opgedoekt omdat het pand of de grond geld moet opbrengen. 


Ervaar jij problemen met je atelier of heb je suggesties hoe het in jouw stad of gemeente beter kan? Laat het ons weten! Mail naar petervandenbunder@kunstenbond.nl  

 

Juridisch advies

Voor Juridische vragen staan wij altijd voor je klaar. Jij als lid kan hier gratis gebruik van maken. Zit je in een lastig parket? Heb je een dringende vraag? Wij helpen je verder.

Contact
Kunstenbond wint zaak tegen atelierverhuurder SLAK

Het SLAK is een door Gelderse gemeenten gesubsidieerde stichting met als taak atelier beheer.

Oud-huurders in Arnhem kregen onterechte naheffingen. De Kunstenbond steunde maarliefst 21 oud-huurders in hun verweer. Het vonnis bespaart de kunstenaars 20.000 euro. 

Lees meer