Beeldend

De waardering voor beeldend kunstenaars moet beter. De wijdverspreide gewoonte om kunstenaars minimaal of niet te betalen, willen we veranderen. De Kunstenbond zet in op betaalbare werkruimtes voor kunstenaars.

Beeldend

Highlights van deze vakgroep:

FNV zoekt kunstwerk voor vakbondsprijs

FNV reikt elke twee jaar de Febe Elizabeth Velasquez Vakbondsrechtenprijs uit aan een vakbondsleider die zich met persoonlijk risico inzet voor vakbondsrechten.

Traditioneel levert een kunstenaar die lid is van FNV het kunstwerk. Als Kunstenbondlid ben je indirect FNV lid en zou deze belangrijke prijs dus van jouw hand kunnen komen.

Uiteraard word je voor je werk betaald. 

Lees meer
Geen Stad Zonder Kunst 2 komt eraan

Er komt dit voorjaar een vervolg op de Elfstedentocht die de vakgroep samen met Platform BK vorig jaar heeft gehouden om de boodschap geen stad zonder kunst uit te dragen en lokaal het gesprek aan te gaan.

Lees meer
Betaalbare werkruimtes voor alle kunstenaars

De vakgroep beeldend heeft als speerpunt om op te komen voor betaalbare werkruimtes voor kunstenaars. In verschillende steden zie je eigenlijk dezelfde problemen: de ruimtes zijn schaars, de prijzen stijgen en gemeentebesturen verkopen maatschappelijk vastgoed. Het geld wint het van de gemeenschap. Ook de lengte van huurtermijnen staat onder druk, contracten worden korter onder het mom van 'doorstroming'. Kunstenaars worden soms ingezet om een nieuwe buurt te verlevendigen, maar na 5 tot 10 jaar worden initiatieven en broedplaatsen dan weer opgedoekt omdat het pand of de grond geld moet opbrengen. 


Ervaar jij problemen met je atelier of heb je suggesties hoe het in jouw stad of gemeente beter kan? Laat het ons weten! Mail naar petervandenbunder@kunstenbond.nl  

 

Amsterdam
Lees meer
regio Groningen
Lees meer
regio Arnhem/Nijmegen
Lees meer
Wordt jouw werk door een kunstuitleeninstelling uitgeleend? Dan heb je recht op een vergoeding.

Kunstuitleen instellingen zijn verplicht om een vergoeding te betalen voor het uitlenen van kunstwerken. Deze vergoeding wordt door Pictoright uitgekeerd aan de makers.

  

Lees meer
Een geweldige doorbraak in Groningen

Kunstenaars en atelierorganisatie Havik bereikten samen een geweldige doorbraak. Zij spraken in de bij de raadscommissie en kregen een mooie toezegging van de wethouder dat atelierpanden als maatschappelijk vastgoed worden gezien en behouden blijven. 

Lees meer
Elise van Heck nieuwe voorzitter vakgroep beeldend

De leden van het vakgroepbestuur hebben Elise van Heck gekozen als nieuwe voorzitter.

De 'Geen Stad zonder Kunst' Elfstedentocht zit er op!

Eén manifest, elf steden, drieëndertig fracties, achtenveertig kandidaatsraadsleden, negen wethouders, zesendertig kunstenaars, één burgemeester, drie journalisten, vijf atelierorganisaties, één Tweede Kamerlid en 2538 km.

Lees meer
Het vakgroepbestuur

Het vakgroepbestuur Beeldend is weer compleet! Op 10 april kozen de leden tijdens de ledenvergadering twee nieuwe bestuursleden: Bart Stuart en Salwa Jabli.

Het gehele bestuur bestaat nu uit (van links naar rechts): Salwa Jabli, Elise van Heck, Erik van Maarschalkerwaard, Nora Hooijer, Carla Lensen, Wilma Vissers, Bart Stuart.

Lees meer
Exposeren, en wel geld?

De Kunstenbond ontwikkelde een richtlijn voor kunstenaarshonoraria samen met andere organisaties en verenigingen in de beeldende kunst in Nederland.

Lees meer
Juridisch advies

Voor Juridische vragen staan wij altijd voor je klaar. Jij als lid kan hier gratis gebruik van maken. Zit je in een lastig parket? Heb je een dringende vraag? Wij helpen je verder.

Contact
Ellen Faber over waardering voor haar werk

Een knagend gevoel 

Daar ga ik. Met de auto rijd ik naar het gebouw waar ik een aantal dagen eerder mijn kunstwerken ophing. Vier in totaal. De gastheer zei bij het ophangen van de eerste twee al: “laat de andere maar in de map zitten, die kan de commissie zo wel bekijken”. Nou echt niet!

Lees meer
Jaarverslag vakgroep Beeldend
Lees het jaarverslag
Geen stad zonder kunst!

Bijna verkiezingen! De afgelopen maand kwamen we tijdens de elfstedentocht ook in jouw stad langs met ons manifest #geenstadzonderkunst. Duidelijk is dat de ruimte voor kunstenaars in veel steden onder druk staat. Kies jij 21 maart voor kunst? Deel onze video en sluit je bij ons aan aan!

Staan voor wat je waard bent

Als kunstenaar voel je vaak weinig onderhandelingsruimte als het over arbeidsvoorwaarden gaat. 

We spraken hierover met een fotograaf en illustrator die al jaren als zzp’er werkzaam is en anoniem wil blijven. "Wij streven naar een leuke samenwerking en kwaliteit. Maar er zijn toch grenzen." 

 

Beeld: Ellen Faber 

Lees meer
Kunstenbond wint zaak tegen atelierverhuurder SLAK

Het SLAK is een door Gelderse gemeenten gesubsidieerde stichting met als taak atelier beheer.

Oud-huurders in Arnhem kregen onterechte naheffingen. De Kunstenbond steunde maarliefst 21 oud-huurders in hun verweer. Het vonnis bespaart de kunstenaars 20.000 euro. 

Lees meer
Richtlijn kunstenaarshonorarium voorlopig succesvol

Ruim een jaar na de invoering blijkt onze uitgebreide lobby omtrent de richtlijn niet voor niks te zijn geweest. De richtlijn blijkt succevol. Het aantal instellingen dat kunstenaars honoreert is in een jaar tijd verdubbeld. 

Lees meer