DAMD

Wij, studenten en professionals werkzaam in animatie, VFX en motion design, hebben een prachtberoep waar we trots op zijn.

DAMD

Highlights van deze vakgroep:

De toekomst van animatie

Wij, studenten en professionals werkzaam in 2D/3D animatie, VFX/post-production en motion design, hebben een prachtberoep waar we trots op zijn. Maar waar wel dringend verbeteringen nodig zijn om als professionals in Nederland ‘gezond’ en duurzaam je beroep uit te kunnen uitoefenen. En om internationaal op het hoogste niveau te kunnen concurreren.

 

Daarom moeten we ons verenigen, want niemand doet het voor ons.

DAMD enquête - Doe mee! Deel onder collega's en stimuleer die om ook mee te doen.

Het eerste DAMD animatie, game- en VFX inkomensonderzoek

Onderzoek naar tarieven, onderhandelingspositie en werk van animators, story(board) artists, VFX-/compositing professionals, gamedesigners, directors, art directors, background artists, motion designers e.d.

Waarom een onderzoek? Zomaar drie redenen

  1. Het stoppen van de uurtarieven-race-to-the-bottom begint bij aan studenten en starters advies kunnen geven over wat nu marktconforme tarieven zijn.
  2. Een sector die zich wil verbeteren heeft kennis nodig over zichzelf. Hoe functioneert zij. Kracht en zwakte. Zijn er verschillen tussen waar de ex-studenten van de diverse academies terecht komen in het productieproces? Wat is de ontwikkeling in carrières? Zijn er verschillen tussen generaties of tussen mannen en vrouwen.
  3. Cijfers zijn essentieel in de lobby. Wij willen de animatiesector en VFX-professionals eindelijk eerlijk laten meedelen in de collectief geïncasseerde auteursrechtengelden (miljoenen en miljoenen euro’s). Meten = weten.

!! Omdat we het zo belangrijk vinden, geven we iedereen die de enquête volledig invult de mogelijkheid om GRATIS mee te doen met een workshop 'uurtarief berekenen' of 'timemanagement' !!

Het onderzoek

  • Pak eerst even je jaarcijfers 2017, je agenda 2017 en je facturen 2017 erbij zodat je antwoorden nog beter aansluiten op de werkelijkheid.
  • Het is een uitgebreide enquête. Je bent er zo twintig minuten mee bezig. Je levert daarmee wel een belangrijke bijdrage aan de behartiging van jouw belangen en aan de professionalisering van de sector.
  • Het onderzoek bestaat uit vier blokken (profiel, werkzaamheden, inkomen en onderhandelen.
NAAR DE VRAGENLIJST
DAMD zoekt afgevaardigde voor ledenraad Kunstenbond

Kunstenbond zoekt een nieuwe ledenraad en het vakgroepsbestuur van DAMD mag een kandidaat voordragen. 

De ledenraad komt enkele keren per jaar bijeen en beslist over de koers van de Kunstenbond. De ledenraad controleert het bestuur en denkt mee over belangrijke beslissingen. We willen dat de belangen van DAMD een vaste plek hebben op de agenda van het bestuur en we zoeken iemand die deze verantwoordelijk kan en wil dragen. 

Is deze functie iets voor jou? Stuur je sollicitatie naar caspardekiefte@kunstenbond.nl

 

lees meer
Wat doet DAMD?

In onze lobby zetten we ons in om met zelfstandige VFX professionals en animatoren gezamenlijk te kunnen onderhandelen. De wetgeving rondom kartelvorming verbiedt ons zelfs onze adviestarieven te publiceren. We knokken voor een doorbraak.Wij werken aan Algemene Leveringsvoorwaarden en je kunt altijd bellen met vragen over een contract of een opdrachtgever die niet betaald bijvoorbeeld.

Mission statement
Nog geen lid?

Ben jij student of professional in de Nederlandse animatieindustrie? Word lid van vakgroep DAMD. Samen staan we sterker.

Word lid
DAMD blikt terug … en is heel goed bezig! Een update.

Wat hebben we nu bijna twee jaar na het opstellen van ons 10 punten ACTIEPLAN uit 2016 gerealiseerd? 

--------------------------------------------------------------------------- 

1. verbeteren onderhandelingspositie zzp’ers om (daarmee) tarieven te kunnen verhogen

Succes! Via een rechtszaak die we tot het Europese Hof van Justitie hebben uitgevochten mogen we nu onderhandelen over tarieven voor ‘schijnzelfstandigen’. De meeste animatoren die aan grotere producties werken zullen schijnzelfstandigen zijn. Een succesvolle procedure voor DAMD en DAMD-leden dus!

Maar nog niet genoeg. Veel zelfstandigen in de creatieve -zo ook binnen onze beroepsgroep- zijn hiermee nog niet geholpen, omdat de scheidslijn tussen aan de ene kant een schijnzelfstandige en aan de andere de zzp’er/onderneming onduidelijk is. Daarom hebben we gelobbyd om die ruimte verder aan het oprekken. Succesvol! We zijn nu met het ministerie aan het werken aan een nieuwe regeling.

 

Meer weten over onze successen?

Klik onderaan dit bericht op 'meer weten' of download .PDF

----------------------------------------------------------------------------

2. animatoren/VFX-professionals rechtvaardig laten meedelen in collectieve auteursrechten incasso

 

----------------------------------------------------------------------------

3.  stimulering van de sector en positieverbetering in NL en internationaal. 

 

----------------------------------------------------------------------------

4. ondernemerschapsvaardigheden verbeteren (tools en trainingen/workshops)

 

----------------------------------------------------------------------------

5. afspraken maken met APN (animatieproducenten) en het Filmfonds

 

----------------------------------------------------------------------------

6. ontwikkelen Algemene Leveringsvoorwaarden voor DAMD-leden, te gebruiken bij je opdrachten (met vakspecifieke bepalingen voor animatoren en VFX-professionals)

----------------------------------------------------------------------------

7. juridische ondersteuning (contracten e.d.) en gratis advocaten bij problemen

----------------------------------------------------------------------------

8. belastingspecials en belastingservice/financieel advies/financieel advies/pensioenspreekuur voor zzp’ers

----------------------------------------------------------------------------

9. korting op verzekeringen (arbeidsongeschiktheid, ziektekostenverzekering, computer /electronica verzekering, bedrijfsautoverzekering, ongevallenverzekering, brand-/bedrijfsschade verzekering)

----------------------------------------------------------------------------

10. relevante kortingen voor de beroepsgroep (zoals korting bij animatiefestivals in NL)

----------------------------------------------------------------------------

 

Weet wat je waard bent

Aan het orienteren voor een uurtarief? Of een indicatie van je kosten als zelfstandig animator? Gebruik de Kunstenbond uurtarief calculator.

 

Of lees onze uitgebreide uitgave Hoe bepaal je je uurtarief?

Tariefchecker
Hoe was het DAMD Short Weekend i.s.m. Netwerk Scenarioschrijvers?

"Sommige mensen denken dat goeie ideeën zomaar komen. Die komen ook wel, maar tot die tijd moet je ook wat doen."

Een animatiefilm schrijven in twee dagen. Dat was de uitdaging. Hoe verging het de animatoren en scenarioschrijvers tijdens The Short Weekend? 

Lees meer
Algemene voorwaarden (Freelance)

Heb jij als freelance animator nog geen algemene voorwaarden die je meestuurt met je offertes? Begin dan hier! Vanuit de Kunstenbond hebben we algemene voorwaarden opgesteld waarmee je sterk in je schoen staat. Nu, en straks!

Jouw algemene voorwaarden
DAMD Social

Volg ons op social media om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen van onze lobby's of andere animatienieuws.

 

Facebook

Twitter

Instagram

Juridische vragen

Voor Juridische vragen staat de Kunstenbond voor je klaar. Als lid van DAMD kan je hier gratis gebruik van maken. Zit je in een lastig parket? Heb je een dringende vraag? Wij helpen je verder.

Contact
DAMD 10-punten actieplan

Vanuit DAMD werken we actief aan betere sector.

Lees meer
Bullet Time haalde het (net) niet

Frodo Kuipers is animator en DAMD Kunstenbond lid. Hij werd met zijn animatiefilm ‘Bullet Time’ door “an independent committee of Dutch film professionals for Oscar®” geselecteerd voor de submission list in de categorie Animated Short Film.

Lees meer
Sinds 1 januari 2018 Roy Nieterau nieuw bestuurslid Kunstenbond.

"Ik wil het bedrijfsleven (beter) aan de opleiding koppelen, dat is in mijn ogen een fantastisch initiatief dat voor alle kunstopleidingen van meerwaarde kan zijn". Roy Nieterau is geïnterviewd door Michael Klier, lid redactieraad.

 

Lees meer
Contact

DAMD | E-mail

DAMD Algemeen

info@damd.nl

 

DAMD-bestuur

bestuur@damd.nl

 

DAMD-redactie (DAMD-nieuwsbrief en social media-accounts)

redactie@damd.nl

 

DAMD | Telefoon

06-51638098 (Caspar de Kiefte)

 

Voor Juridische vragen staat de Kunstenbond voor je klaar. Als lid van DAMD kan je hier gratis gebruik van maken. Zit je in een lastig parket? Heb je een dringende vraag? Wij helpen je verder.

Contact Kunstenbond
Je uurtarief bepalen

Uurtarieven van zzp’ers staan, zeker sinds de economische barre tijden, onder druk. Wie kent niet een collega die zijn of haar prijs naar beneden schroefde omdat ‘ie toch iets moest verdienen’. We beginnen met een toelichting en tips in een PDF. Aan het einde staat een voorbeeldberekening.

Lees meer
Auteursrecht & Filmauteursrecht

Hoe zit dat in elkaar? Hoeveel krijgen andere makers aan filmwerken? Waar hebben wij als animatoren recht op?

Lees meer
DAMD Mailinglist

Meld je aan voor de DAMD nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf je in
Verschil Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst

Je kunt arbeid in loondienst, op basis van een arbeidsovereenkomst, en als zelfstandige, op grond van een opdrachtovereenkomst, verrichten. Het kenmerkende verschil tussen deze twee overeenkomsten wordt bepaald aan de hand van de gezagsverhouding.

Lees meer
Starten als Freelancer

Wat moet je allemaal doen als je start als zelfstandige? Inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Bij de belastingdienst? Gelden er voorwaarden? Waar moet je op letten bij het bedenken van een bedrijfsnaam.

Lees meer
Voordat je start als Freelancer

Stel jezelf eerst de vraag of je geschikt bent om zzp'er te worden.

Lees meer
Belastingen

Belastingen, je komt er als freelancer niet omheen, maar hoe pakt je dat goed op?

Lees meer
Rechtsvormen

Welke ondernemersvorm kan je het beste kiezen?

Lees meer
Geschiedenis van de Nederlandse vakbond
Onderhandelen voor waardering

Het is een breed gevoeld probleem onder kunstenaars: Er is altijd te weinig geld begroot om de artiest van te betalen. De artiest voelt vaak weinig onderhandelingsruimte. Dit blijkt ook uit de Poll van de Kunstenbond over de wet DBA waarmee we onderzoek doen naar de arbeidspositie van de kunstenaar.

We spraken hierover met een illustrator en fotograaf die sinds enkele jaren als zzp’er werkzaam is en anoniem wil blijven.

Beeld: Ellen Faber

Tekst: Michael Klier 

Lees meer.
update

Doc .pdf

downloaden