Thema:

Corona

Wij krijgen veel vragen van leden over het coronavirus. Duizenden zzp'ers en oproepkrachten verliezen van het ene op het andere moment al hun werk en inkomen. Wat moet je in ieder geval weten en doen?

Corona

Highlights uit dit thema:

Is Tonk de noodzakelijke reddingboei voor mensen tussen wal en schip?

Er is een nieuwe generieke steunmaatregel in aantocht. Tonk, ofwel Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten, is specifiek gericht op mensen die tot nu toe tussen wal en schip vallen. De uitkering is bestemd vooor persoonlijke noodzakelijke kosten, zoals huur of hypotheek. 

De regeling is 1 februari gereed. Gemeenten mogen de regeling zelf verder uitwerken.   

lees hier verder
Rechtshulp: corona-gerelateerd en overig!

Heb je vragen over de corona-crisis en jouw situatie  en ben je lid, bel dan met onze juristen.
LET OP! Ook voor niet corona-gerelateerde kwesties staan onze juristen dagelijks voor jou klaar! Want je zou het bijna vergeten, maar ook zaken als ontslag, re-integratie, contractenrecht en auteursrechtinbreuk lopen gewoon door. Bel ons op werkdagen tussen 13.00 uur en 17.00 uur:  020-2108052. Of mail naar: juridischadvies@kunstenbond.nl.

Generieke noodsteun mist aansluiting bij onze sector

Een derde pakket generieke noodsteun is vanaf 1 oktober van kracht. Er zitten helaas veel haken en ogen aan de verschillende maatregelen zoals TOZO, TVL en NOW. 

Het pakket sluit slecht aan bij de behoeftes in de culturele en creatieve sector. Het besef lijkt niet door te dringen dat zzp'ers en mensen met een flexibel contract als allereerste op straat stonden toen de coronamaatregelen effectief werden. En dat het nog wel even lijkt te duren voordat hun voormalige opdrachtgevers en werkgevers weer vacatures te vullen hebben. 

Lees meer
Bijstand voor zzp'er in de cultuursector

Ben je zzp'er? Dan kun je bijstand aanvragen via de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (TOZO). Dit doe je bij het bijstand loket van jouw gemeente. 

Vanaf 1 oktober is de derde variant van TOZO beschikbaar, deze loopt t/m juni 2021 en wordt opgedeeld in drie fases. 

TOZO 3 verschilt op enkele punten van de eerdere TOZO. Maar de basis is hetzelfe: de uitkering vult nog steeds aan tot het sociaal minimum. Aan onze oproep om TOZO naar een stimulerende regeling om te vormen is hiermee geen gehoor gegeven. Ook de partnertoets is nog een doorn in het oog. Lees hier meer over de regelgeving en de verschillen met versie 1 en 2.


De regeling is net zoals haar twee voorgangers gebaseerd op de al bestaande Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar wordt door de gemeenten sneller behandeld en verstrekt. 

Kijk ik Tozo?
Annuleringen en overmacht

De zeer vergaande maatregelen die de overheid op advies van het RIVM heeft genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben de culturele sector bijna volledig tot stilstand gebracht. Hierdoor verliezen duizenden zzp’ers in onze sector, jullie dus, van het ene op het andere moment vrijwel al hun werk en inkomen. Hoe kun je daar als zzp'er nu het beste mee omgaan?

Lees meer
English Corona page

For the English speaking we created an English version of this page. Every important newsitem or changes in policy we will try to translate as fast as possible so everyone stays informed

Go to page
Meldpunt Unfair Practice

Kunstenbond heeft samen met de Creatieve Coalitie het meldpunt unfair practice heropend. We signaleren dat werkenden op een unfaire manier aan de kant worden geschoven en het grootste deel van de crisisrekening betalen. Dat mag niet, juist nu niet. Ga naar het meldpunt, doe je verhaal en help ons jou helpen.

lees meer
Vind jouw tool
Photo by Ussama Azam on Unsplash

Weet je niet zo goed hoe je jouw werk betaald en digitaal kunt aanbieden? Via de tag tools hieronder vind je deskundige tips. 

Grensarbeid musici en artiesten

Wat moet je doen als artiest, wanneer je voor je werk (voornamelijk) in het buitenland zit, waarvoor nu reisbeperkingen worden ingevoerd of de grenzen zelfs helemaal gesloten zijn? Update met regelingen vanaf 1 oktober. 

 

Lees meer
Noodmaatregel overbrugging werkbehoud (NOW)

Er is besloten de eerste 2 Noodmaatregelen Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 1 en 2) te verlengen maar ook op onderdelen te wijzigen. De intentie is nog steeds werkgevers ondersteuning in de vorm van loonsubsidie te verstrekken, teneinde zoveel als mogelijk ontslag te voorkomen, ofwel werkgelegenheid voor de in dienst zijnde werknemers te laten behouden.

Lees meer
Buitenlandse Kunstenaars met verblijfsvergunning in Nederland

Een van de criteria van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is dat je woonachtig bent en rechtmatig verblijft in Nederland. Als je ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente met een geldige verblijfsvergunning dan voldoe je daaraan.

Lees meer
Livestreaming en andere online tools voor artiesten/kunstenaars in het anderhalve meter tijdperk

Een van de meest in het oog springende effecten van de coronacrisis is de grote kracht waarmee de hele samenleving het internet op wordt gedwongen. ‘Gefunneld’ heet dat in online marketingjargon. Online bezorg- en besteldiensten kunnen de grote vraag niet meer aan. Het gaat dan om maaltijden, keukenapparatuur, kleding etc.. Last but not least: de omzetten van platformen voor video en music on demand, games en andere entertainmentsoorten vliegen de pan uit. 

rakenDra Smit, jurist en belangenbehartiger van Kunstenbond/Ntb, legt uit welke platformen hier allemaal voor beschikbaar zijn

lees hier meer
Belastingmaatregelen

De Belastingdienst werkt mee aan de uitvoering van de noodmaatregelen en voorzieningen. Omdat de coronacrisis voortduurt, heeft de Belastingdienst een aantal maatregelen voor ondernemers verlengd.

In het nieuwe maatregelenpakket Corona 3.0 is bepaald dat men tot 1 januari 2021 nog een verlenging kan aanvragen voor uitstel van betalen van belasting. Daarna kan eindigt deze mogelijkheid.

Lees meer
Tegemoetkoming Ondenemers Getroffen Sectoren (TOGS)

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) is een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,-. De regeling is inmiddels gesloten. De opvolger  is TVL

Lees meer
Tegemoetkoming Vaste Laste mkb (TVL)

Vanaf  30 juni 2020 tot en met 30 oktober 2020 (17.00 uur) kan de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De tegemoetkoming is voor mkb-ondernemers en zzp’ers die door de coronacrisis veel omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten.

Lees meer
Alle protocollen op een rijtje

De Rijksoverheid heeft alle branchespecifieke protocollen gepubliceerd. Wil je meer weten over de richtlijnen die gelden voor jouw beroep?

lees het hier
Zelfstandigenaftrek en uren-eis

Om te voorkomen dat ondernemers het recht op de aftrek verliezen zal de Belastingdienst er van 1 maart 2020 t/m 31 mei 2020 van uitgaan dat deze ondernemers ten minste 24 uren per week aan de onderneming hebben besteed, ook als ze die uren niet daadwerkelijk hebben besteed. Voor ondernemers die sterk seizoensafhankelijk werken, zoals in de horeca of festivalbranche, wordt ook geregeld dat ze onder de versoepeling vallen.

Lees meer
Standaardbrief aan gemeente over TOZO

Kunstenbond maakte een standaardbrief waarmee zzp'ers bij hun gemeente aan kunnen kaarten dat de TOZO procedure niet klopt. 

Lees meer
Net gestart met je carrière?

Op de academie krijg je geen les in ondernemen. Als je start, is dat wel wat je moet doen. Door het coronavirus is dit een moeilijke tijd voor jou, net als ieder ander in de sector. De Kunstenbond helpt je graag op weg met antwoorden op de belangrijkste vragen over geld, waarde, risico's, contracten, klanten en belastingen.

alles voor starters
Best practices kunsteducatie

Online lesgeven, hoe doe je dat? Mooie voorbeelden zijn op deze pagina van Cultuur Connectie te vinden. Belangenbehartiger Karin Boelhouwer is blij dat veel werk in de Kunsteducatie door kan gaan. 

Digitaal tonen en verdienen

DEN heeft op deze pagina (inter-)nationale voorbeelden verzameld als inspiratie. En geeft ook wat tips van aanpak. 

Streamen en samenwerken met Vimeo

Online video platform Vimeo heeft ook livestream mogelijkheden. 

Tips om online inkomsten te genereren

Cultuur + Ondernemen geeft deze 6 tips aan zzp'ers. Welke actie je kunt ondernemen om online inkomsten te genereren; van website updaten tot tips voor lidmaatschapsplatforms. 

Kaartverkoop en live streamen in 1

Met Hometour kun je zoals de naam al aangeeft thuis op tour. De app geeft het publiek ook de mogelijkheid in een agenda de opkomende livestreams te bekijken. 

Spek zelf jouw noodfonds via Spotify

Muziekstreamingdienst Spotify geeft de mogelijkheid aan publiek om artiesten financieel te steunen via Spotify COVID-19 Music Relief. Het platform belooft de inkomsten hiervan te verdubbelen. De inkomsten gaan in Nederland naar het Noodfonds Muziek. 

Doneer aan het muziekfonds via Spotify
Mollie payments

Laat mensen jou via iDeal betalen met Mollie. 

Lees meer
TOFA: Tijdelijke overbrugging voor flexibele arbeidskrachten

Mede naar aanleiding van de Brandbrief Creatieve Coalitie/Kunstenbond is deze regeling (zie UWV) voor wat de regering 'flexibele arbeidskrachten' noemt tot stand gekomen. De regeling was tijdelijk toegankelijk. In het derde pakket noodsteun is geen TOFA opgenomen. 

Meer over het derde steunpakket
Stuur een Tikkie

Een Tikkie is een betaalverzoek dat je met de gelijknemaige applicatie aanmaakt. De app werkt met elke bank. Tikkies sturen kan als individu en als onderneming. Je kunt zelf een vast bedrag bepalen dat per Tikkie betaald wordt, of ervoor kiezen dat mensen zelf uit maken hoeveel ze willen geven.

Meer over Tikkie