Thema:

Corona

Wij krijgen veel vragen van leden over het coronavirus. Duizenden zzp'ers en flexwerkers verliezen van het ene op het andere moment al hun werk en inkomen. Wat moet je in ieder geval weten en doen?

Corona

Highlights uit dit thema:

Rechtshulp: corona-gerelateerd en overig!

Heb je vragen over de corona-crisis en jouw situatie  en ben je lid, bel dan met onze juristen.
LET OP! Ook voor niet corona-gerelateerde kwesties staan onze juristen dagelijks voor jou klaar! Want je zou het bijna vergeten, maar ook zaken als ontslag, re-integratie, contractenrecht en auteursrechtinbreuk lopen gewoon door. Bel ons op werkdagen tussen 13.00 uur en 17.00 uur:  020-2108052. Of mail naar: juridischadvies@kunstenbond.nl.

Aanvragen t/m 12 juli!! TOFA: Tijdelijke overbrugging voor flexibele arbeidskrachten

Mede naar aanleiding van de Brandbrief Creatieve Coalitie/Kunstenbond is er een regeling tot stand gekomen voor wat de regering “flexibele arbeidskrachten” noemt. Wij als vakbond denken eerder in termen van freelancers/verloonden maar in de essentie draait het om dezelfde categorie flexibel werkenden.

Kunstenbond is met de tot stand gekomen regeling helemaal niet tevreden. De regeling is niet toereikend om de (financiële) gevolgen van de coronamaatregelen voor deze groep mensen enigzins te compenseren.

Toch helpen alle beetjes. Dus als je in aanmerking komt: vraag snel TOFA aan! Het kan nog tot en met zondag 12 juli 2020. 

Lees meer
Zzp'er in de cultuursector: Vraag nu bijstand aan

Ben je zzp'er? Dan kun je nu bijstand aanvragen via de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (TOZO). 

De regeling bedraagt maximaal € 1.500,31 netto per maand. De regeling is gebaseerd op de al bestaande Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar wordt sneller behandeld en verstrekt.

publicatiedatum: 24-3-2020

Lees meer
Brandbrief Kunstenbond

In een brandbrief aan de minister en de Tweede Kamer roept de Kunstenbond op om de bijstandsregeling TOZO open te stellen voor alle getroffen freelancers in de sector. Een andere mogelijkheid is dat op zeer korte termijn er een niet terug-vorderbaar voorschot uit een garantiefonds kan worden ontvangen.

Lees meer
Annuleringen en overmacht

De zeer vergaande maatregelen die de overheid op advies van het RIVM heeft genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben de culturele sector bijna volledig tot stilstand gebracht. Hierdoor verliezen duizenden zzp’ers in onze sector, jullie dus, van het ene op het andere moment vrijwel al hun werk en inkomen. Hoe kun je daar als zzp'er nu het beste mee omgaan?

Lees meer
Meld je inkomensverlies

Op deze speciale pagina van de Kunstenbond kun je als zzp'er in de culturele en creatieve sector jouw afzeggingen als gevolg van het Coronavirus melden.

Meldpunt schade zzp
English Corona page

For the English speaking we created an English version of this page. Every important newsitem or changes in policy we will try to translate as fast as possible so everyone stays informed

Go to page
Meldpunt Unfair Practice

Kunstenbond heeft samen met de Creatieve Coalitie het meldpunt unfair practice heropend. We signaleren dat werkenden op een unfaire manier aan de kant worden geschoven en het grootste deel van de crisisrekening betalen. Dat mag niet, juist nu niet. Ga naar het meldpunt, doe je verhaal en help ons jou helpen.

lees meer
Vind jouw tool
Photo by Ussama Azam on Unsplash

Weet je niet zo goed hoe je jouw werk betaald en digitaal kunt aanbieden? Via de tag tools hieronder vind je deskundige tips. 

Geld verdienen met jouw online aanbod

rakenDra Smit, jurist en belangenbehartiger van Kunstenbond/Ntb, legt in zijn vaste column EHBO voor Muziekwereld uit hoe artiesten online hun werk kunnen aanbieden zonder dat alle inkomsten hiervoor naar Facebook of Google gaan. Drie heel verschillende, veel gebruikte platforms komen aan de orde: Twitch, Stageit en Patreon. 

lees het hier
Alle protocollen op een rijtje

De Rijksoverheid heeft alle branchespecifieke protocollen gepubliceerd. Wil je meer weten over de richtlijnen die gelden voor jouw beroep?

lees het hier
TOFA: Tijdelijke overbrugging voor flexibele arbeidskrachten

Mede naar aanleiding van de Brandbrief Creatieve Coalitie/Kunstenbond is er een nieuwe regeling (zie UWV) tot stand gekomen voor wat de regering 'flexibele arbeidskrachten' noemt. De regeling is maar t/m 12 juli toegankelijk. Lees of je in aanmerking komt en vraag snel aan! Alle beetjes helpen. 

Ga naar UWV
Tegemoetkoming Vaste Laste mkb (TVL)

Vanaf  30 juni 2020 tot en met 30 oktober 2020 (17.00 uur) kan de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De tegemoetkoming is voor mkb-ondernemers en zzp’ers die door de coronacrisis veel omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten.

Lees meer
Tegemoetkoming Ondenemers Getroffen Sectoren (TOGS)

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) is een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,-. De regeling is inmiddels gesloten. De opvolger  is TVL

Lees meer
Belastingmaatregelen

De Belastingdienst werkt mee aan de uitvoering van de noodmaatregelen en voorzieningen. Omdat de coronacrisis voortduurt, heeft de Belastingdienst een aantal maatregelen voor ondernemers verlengd. Op 28 mei is aangekondigd dat deze maatregelen zijn verlengd tot 1 oktober.

 

Lees meer
Buitenlandse Kunstenaars met verblijfsvergunning in Nederland

Een van de criteria van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is dat je woonachtig bent en rechtmatig verblijft in Nederland. Als je ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente met een geldige verblijfsvergunning dan voldoe je daaraan.

Lees meer
Grensarbeid musici en artiesten

Wat moet je doen als artiest, wanneer je voor je werk (voornamelijk) in het buitenland zit, waarvoor nu reisbeperkingen worden ingevoerd of de grenzen zelfs helemaal gesloten zijn?

 

Lees meer
Zelfstandigenaftrek en uren-eis

Om te voorkomen dat ondernemers het recht op de aftrek verliezen zal de Belastingdienst er van 1 maart 2020 t/m 31 mei 2020 van uitgaan dat deze ondernemers ten minste 24 uren per week aan de onderneming hebben besteed, ook als ze die uren niet daadwerkelijk hebben besteed. Voor ondernemers die sterk seizoensafhankelijk werken, zoals in de horeca of festivalbranche, wordt ook geregeld dat ze onder de versoepeling vallen.

Lees meer
Standaardbrief aan gemeente over TOZO

Kunstenbond maakte een standaardbrief waarmee zzp'ers bij hun gemeente aan kunnen kaarten dat de TOZO procedure niet klopt. 

Lees meer
Noodmaatregel overbrugging werkbehoud (NOW)

De overheid heeft verschillende maatregelen getroffen of aangekondigd om de (economische) gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk te compenseren. Een van deze maatregelen is de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Voor werkgevers is het vanaf 6 april 2020 mogelijk om deze regeling aan te vragen.

Lees meer
Versoepeling Wekeneis WW

De kortdurende werkloosheidsuitkering (3 maanden WW-uitkering) is bedoeld voor werknemers en werkenden (die via verloning of payrolling sociale premies/werknemersverzekeringen afdragen) die niet aan de zogenaamde 'vier-uit-vijf-eis' voldoen. Dus in de vijf jaren voorafgaand aan het kalenderjaar waarin de werkloosheid is ontstaan in tenminste vier jaren 208 uren (per jaar) gewerkt hebben.

Lees meer
Individueel kunstonderwijs onder voorwaarden toegestaan

De versoepelde maatregelen ook voor individuele kunsteducatie. Mits er aan de RIVM richtlijnen voldaan wordt. 

lees meer
Net gestart met je carrière?

Op de academie krijg je geen les in ondernemen. Als je start, is dat wel wat je moet doen. Door het coronavirus is dit een moeilijke tijd voor jou, net als ieder ander in de sector. De Kunstenbond helpt je graag op weg met antwoorden op de belangrijkste vragen over geld, waarde, risico's, contracten, klanten en belastingen.

alles voor starters
Best practices kunsteducatie

Online lesgeven, hoe doe je dat? Mooie voorbeelden zijn op deze pagina van Cultuur Connectie te vinden. Belangenbehartiger Karin Boelhouwer is blij dat veel werk in de Kunsteducatie door kan gaan. 

Digitaal tonen en verdienen

DEN heeft op deze pagina (inter-)nationale voorbeelden verzameld als inspiratie. En geeft ook wat tips van aanpak. 

Streamen en samenwerken met Vimeo

Online video platform Vimeo heeft ook livestream mogelijkheden. 

Tips om online inkomsten te genereren

Cultuur + Ondernemen geeft deze 6 tips aan zzp'ers. Welke actie je kunt ondernemen om online inkomsten te genereren; van website updaten tot tips voor lidmaatschapsplatforms. 

Kaartverkoop en live streamen in 1

Met Hometour kun je zoals de naam al aangeeft thuis op tour. De app geeft het publiek ook de mogelijkheid in een agenda de opkomende livestreams te bekijken. 

Spek zelf jouw noodfonds via Spotify

Muziekstreamingdienst Spotify geeft de mogelijkheid aan publiek om artiesten financieel te steunen via Spotify COVID-19 Music Relief. Het platform belooft de inkomsten hiervan te verdubbelen. De inkomsten gaan in Nederland naar het Noodfonds Muziek. 

Doneer aan het muziekfonds via Spotify
Mollie payments

Laat mensen jou via iDeal betalen met Mollie. 

Lees meer
Stuur een Tikkie

Een Tikkie is een betaalverzoek dat je met de gelijknemaige applicatie aanmaakt. De app werkt met elke bank. Tikkies sturen kan als individu en als onderneming. Je kunt zelf een vast bedrag bepalen dat per Tikkie betaald wordt, of ervoor kiezen dat mensen zelf uit maken hoeveel ze willen geven.

Meer over Tikkie