Thema:

zzp

Voor zzp’ers zijn het roerige tijden. Zeker nu het kabinet de zzp’er hard dreigt te raken met de KOR, de zelfstandigenaftrek en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wij zetten het op een rij.

zzp

Highlights uit dit thema:

Voorgestelde minimumtarief is te laag, blijkt ook uit enquête

Het minimumtarief voor zzp'ers, zoals dat in het wetsvoorstel van het kabinet is meegenomen, is te laag. Dit schrijven de Kunstenbond en de Creatieve Coalitie in hun reactie op het voorstel van Minister Koolmees. 

Onderzoek naar pensioenbehoefte zzp'ers

Kunstenbond onderzoekt samen met een aantal andere sociale partners in de branches Kunsteducatie, Toneel en Dans en Nederlandse Podia en Pensioenfonds Zorg & Welzijn de mogelijkheden voor pensioenopbouw voor zzp'ers.

Help mee en geef jouw mening! 
Bindende tariefafspraken voor zzp'ers in cao toneel & dans

Ook in de cao toneel & dans worden tariefafspraken gemaakt voor zzp'ers. Het verschil tussen zzp'ers en mensen die in loondienst hetzelfde werkt doen wordt steeds kleiner. 

Kunstenaars Paul, Nora en Frans over de regelingen

Het zit de zzp’er niet mee: een nieuwe kleine ondernemingsregeling (KOR), een verlaging van de zelfstandigenaftrek en een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hoe denken kunstenaars Nora, Frans en Paul hierover en hoe gaan ze ermee om? Een drieluik.

Lees meer
Wet DBA legt vinger op zere plek: eerlijke prijs voor arbeid

Opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp'ers) hebben graag zekerheid over de arbeidsrelatie die ze met elkaar aangaan. De Wet DBA bracht onvoldoende duidelijkheid en rust. De nieuwe wetsvoorstellen van minister Koolmees moeten dat wel doen. “Ze leggen de vinger op de zere plek: een eerlijke prijs voor werk”, zegt Peter van den Bunder van de Kunstenbond.

Lees meer
Interview met Peter van den Bunder over de KOR

‘Sector wordt weer onevenredig hard in portemonnee geraakt’

 

Lees meer
stappenplan

De belastingdienst maakt momenteel reclame om over te stappen naar de nieuwe KOR, voor ondernemers die willen weten of zij in aanmerking komen voor de nieuwe KOR, heeft de Belastingdienst een hulpmiddel ontwikkeld ook voor zelfstandigen die nu wel een btw-administratie voeren, maar dat onder de nieuwe KOR niet meer zouden hoeven te doen. Daarbij moet je goed op de volgende zaken letten. We zetten vijf stappen op een rij.

 

Lees meer
Minimumtarief zzp: vloek of zegen?
Kabinet legt vinger op zere plek: eerlijke prijs voor arbeid

 

Lees meer
Vervolg AOV - de standpunten van de Kunstenbond op een rij

Eind augustus zette de Kunstenbond een poll uit onder de leden om te inventariseren hoe zij aankijken tegen de uitwerking van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV-regeling). De resultaten hiervan zijn vervolgens gedeeld in het Kunstenbondcafé op 13 september bij Theater Kikker in Utrecht. En live uitgezonden via Facebook. Er ontstond een levendige discussie over de spanning tussen lage kosten enerzijds en de prijs van flexibiliteit anderzijds, hoe meer keuzemogelijkheden hoe duurder een verzekering wordt. De belangrijkste drie punten die de inzet vormen van de Kunstenbond zijn dan ook betaalbaarheid, keuzevrijheid en toegankelijkheid.

Lees meer
Vind je ook dat de rekening teveel bij de zelfstandige komt te liggen? Teken deze petitie voor een eerlijkere zelfstandigenaftrek. 

Toon:

Alle items