Thema:

MELDPUNT #UNFAIR PRACTICE

Goede bedoelingen zijn mooi, maar onderbetaling en onderwaardering in de culturele en creatieve sector blijven een hardnekkig probleem. Het is nu tijd voor concrete stappen.

MELDPUNT #UNFAIR PRACTICE

Highlights uit dit thema:

Meldpunt

Oneerlijke arbeidsvoorwaarden, tarieven onder het minimumloon. Werk jij in de culturele en creatieve sector en heb je voorbeelden van #unfairpractice in jouw beroepspraktijk? Laat je horen en meld ze hier.

Samen leggen we de hardnekkigheid van het probleem bloot, want het is klaar met de #unfairpractice in onze sector! 

Jullie ervaringen worden ook op deze website gedeeld. De komende tijd lees je hieronder steeds meer verhalen.

Deel jouw ervaring
Unfair Practice Boekje

Er is sprake van structurele onderwaardering en onderbetaling van kunstenaars en het eind is nog lang niet in zicht. Meer dan honderd meldingen kreeg de Kunstenbond binnen via het meldpunt Unfair Practice.
Een flink aantal kun je lezen in het boekje Unfair Practice.

Lees hiet het boekje
Steun de actie

Jaren na de crisis werken velen in de cultuursector nog steeds onder het wettelijk minimumloon. Vind je ook dat het genoeg is geweest met deze #unfairpractice? Steun de actie!

onderteken de actie
#unfairpratice in English

Internationals working in the Dutch creative industry and experiencing #unfairpractice are also welcome to share their story. Read about fair & #unfairpractice here.  

For english press here
Fair Practice Code

De Fair Practice Code is in het leven geroepen om een gezonde arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector te realiseren. De gedragscode biedt handvaten voor professionals in de sector om met elkaar in gesprek te gaan over arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Op naar het nieuwe normaal! 

alles over de Fair Practice Code
Zorg voor eerlijke betalingen in de creatieve sector

De Kunstenbond opent een meldpunt Unfair Practice, waar mensen uit de creatieve sector melding kunnen maken van oneerlijke tarieven en slechte arbeidsvoorwaarden. Daarmee moet nog zichtbaarder worden hoe hardnekkig het probleem van onderbetaling in de creatieve sector is.

Lees verder
Sta in je recht met de Kunstenbond

Vlak voor de expositie kreeg ze een groot deel van haar werk beschadigd terug van de lijstenmakerij. Beeldend kunstenaar Greet Weitenberg leek voor de kosten op te draaien. Dankzij rechtsbijstand van de Kunstenbond liep het anders.

lees meer
Advies van de Raad voor Cultuur

De Raad voor Cultuur heeft aan minister Van Engelshoven advies uitgebracht over het te vormen beleid dat moet leiden tot verbetering in de arbeidsmarkt van de culturele en creatieve sector.

We zitten nu om tafel als sector en we zijn ver gekomen. Het advies bevat een aantal goede aanbevelingen. Een resultaat van onze jarenlange lobby. Wat wij wél missen is de urgentie om NU werkenden eerlijk te gaan betalen. De prioriteit moet naar de eerlijke beloning van de mensen die in onze sector werken.

Lees het advies van de RvC
Dorine Schoon (van Platform voor Freelance Musici en Kunstenbond) in Trouw

Afgelopen weken besteedt Trouw veel aandacht aan de unfaire inkomenspositie van kunstenaars. In dit artikel in Dorine Schoon aan het woord, hoboïste, Kunstenbond lid, en één van de oprichters van Platform voor Freelance Musici. 

lees het artikel
Muziekdocenten Zwolle uitgebuit door koppelbazen

ZZP-muziekdocenten met een vakopleiding, meestal mensen met een conservatorium bachelor- en vaak ook masteropleiding, worden in Zwolle uitgebuit door particuliere muziekscholen.

 

#unfairpractice opgetekend door Meindert Mak, bachelor klassiek gitaar / master gitaareducatie en onderzoek.
Lees meer
Je zou het voor liefde werk oud papier doen!

"Museumdirecteur belt op over begroting. Het maakt haar woedend dat ik geld vraag voor mijn werk en mijn werkzaamheden op de begroting zet."

Lees meer
Onder bijstandsniveau door hoge provisie galeries

"Ik heb eens uitgerekend dat ik meer dan 100.000 euro in een galerie moet verkopen om op bijstandsniveau uit te komen."

Deze beeldhouwer rekent voor ons uit wat het betekent als je 50% provisie per verkoop betaalt. 

Lees meer
Fotograaf onder minimumloon

Gevraagd door groot bedrijf in marktonderzoek: fotograaf die voor 15 euro per uur hoogwaardige productfoto’s wil maken. 

#unfairpractice melding van fotograaf Christine van Rooijen

 
Lees meer
Fatsoenlijk

'Ik speel niet meer voor 30 euro drie sets in een kroeg!', zegt mijn saxofoonleraar trots.

#unfairpractice opgetekend door Michael Klier