Thema:

MELDPUNT #UNFAIR PRACTICE

Fair practice moet ook in tijden van tegenspoed vanzelfsprekend zijn. Werkenden in de cultuursector krijgen de rekening van de crisis voorgeschoteld. Dat mogen we niet laten gebeuren.

MELDPUNT #UNFAIR PRACTICE

Highlights uit dit thema:

Meld unfair practice, juist nu

De fair practice code is begin dit jaar ingevoerd, maar wat betekent dat in crisistijd?


De Kunstenbond en haar partners in de Creatieve Coalitie willen dat de rekening van deze crisis niet bij de werkenden in de cultuursector terecht komt. 


Fair practice is juist nu heel belangrijk, juist in tijden van crisis moeten we extra goed op elkaar letten. Instellingen, opdrachtgevers, werkgevers moeten solidair zijn met diegenen die voor hun werken. Het is een kwestie van prioriteiten stellen.  


Kunstenbond houdt met haar partners in de Creatieve Coalitie een vinger aan de pols.

Voel jij je unfair behandeld? Worden contracten gebroken, gemaakte afspraken niet nagekomen, financiële compensatie vanuit de overheid oneerlijk verdeeld? Doe dan hier je verhaal. Als je twijfelt wat unfair is in deze tijden, en coulance hebt voor je opdrachtgever, lees dan nog eens waar de fair practice code over gaat.

Deel jouw ervaring
financiële schade melden als zzp'er?

Om de financiële schade van deze crisis in kaart te brengen openden we het meldpunt Corona-annuleringen. Wil je als zzp'er melding doen van gederfde inkomsten?

ga dan hierheen
#unfairpractice in English

Internationals working in the Dutch creative industry and experiencing #unfairpractice are also welcome to share their story. Read about fair & #unfairpractice here.  

For english press here
Rechtshulp

Heb je vragen over jouw situatie en ben je lid, bel dan met onze juristen. Zij staan op werkdagen voor je klaar van 13.00 uur tot 17.00 uur, via 020-2108052.
Of mail naar juridischadvies@kunstenbond.nl.

kille afzegging

"Met mijn ensemble was ik geboekt om op te treden tijdens een festival midden juni 2020. Hoewel deze datum nog buiten de limiet van de maatregelen van de overheid valt wordt het festival afgezegd.

Wij ontvingen een afzeggingsbrief, zonder dat er verder iets werd gezegd over de afgesproken gage of een duidelijk plan was om ons optreden te verzetten.

Omdat we bang zijn niet meer geboekt te worden als we er iets over zeggen en omdat de kans aanwezig is dat de maatregelen toch verlengd worden hebben we tot nu toe niet gereageerd.

De toon van de brief is erg kil en een beetje zo van 'jammer dan, wie weet zien we elkaar ooit nog'.

Niet erg fair in onze ogen, want we hebben al veel tijd besteed aan de voorbereidingen van dit concert!"

Museumvereniging hanteert geen fair practice

De directeur van de Museumvereniging gaf in een interview met Volkskrant aan dat zij het ‘een mooi gebaar van de minister' zou vinden als ze de invoering van de fair practice code uit wordt gesteld. 

lees meer
Laat werkenden niet de rekening betalen

De uitbraak van Corona heeft enorme gevolgen voor de cultuursector. Podia, gezelschappen en festivals moeten noodgedwongen hun deuren sluiten waardoor de makers en de ondersteuners zonder werk komen te zitten. Opdrachtgevers trekken klussen terug omdat ze onzekere tijden tegemoet gaan. Mensen met flexibele of tijdelijke contracten raken per direct hun baan kwijt. Zzp’ers zitten plotseling zonder inkomsten. 

Prioriteit is solidariteit 
Een bijstanduitkering is een fijn gebaar van de overheid maar is geen geldige reden voor opdrachtgevers om verantwoordelijkheden te ontlopen. Ondernemers en instellingen worden deels gecompenseerd voor hun verliezen. Bijvoorbeeld doordat subsidiecriteria komen te vervallen. En er circuleert een oproep aan publiek om de aanschafprijs van gekochte kaartjes voor geannulleerde voorstellingen niet terug te vragen. Dit creëert ruimte voor instellingen, werkgevers, opdrachtgevers om solidair te zijn met diegenen die voor hun werken. De prioriteit is het welzijn van deze mensen. 

Meldpunt geopend voor unfair practice 
Helaas signaleren we dat op verschillende plekken het tegenovergelde gebeurt en dat zzp'ers, tijdelijke werknemers en flexkrachten zonder faire behandeling aan de kant worden geschoven. Om een vinger aan de pols te houden verzamelt de Kunstenbond samen met de Creatieve Coalitie dergelijke verhalen in het meldpunt unfair practice. 

 

Unfair Practice boekje 2019

Er is al vele jaren sprake van structurele onderwaardering en onderbetaling van kunstenaars en het eind is nog lang niet in zicht. Met die boodschap en een boekje met meldingen die op dit meldpunt zijn binnengekomen ging de Kunstenbond begin 2019 naar de politiek om te pleiten voor fair practice. 

Lees hier het Unfair Practice boekje van vorig jaar.

download het boekje
Fair Practice Code

De Fair Practice Code is sinds januari 2020 een subsidievoorwaarde. De code is in het leven geroepen om een gezonde arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector te realiseren.

lees alles over de code