Thema:

Check je muziekcontract

De muziekbusiness kent helaas veel slechte contracten. Een deal sluiten is mooi maar kan ook lelijk uitpakken. Wat moet je tekenen en wat juist niet?

Check je muziekcontract

Highlights uit dit thema:

Vraag over jouw contract?

Voor elk contract geldt, teken niet voordat je er door een expert naar hebt laten kijken. Vragen? Neem contact op met de kunstenbond via: 020 210 80 52 of mail naar juridischadvies@kunstenbond.nl 

Laat je contract screenen
Artiestencontract

In een artiestencontract (ook wel platencontract) leg je afspraken vast met een platenlabel over de productie, de distributie, de verkoop en de promotie van je muziek. Je draagt de rechten op de uitvoeringen van je muziek over aan het platenlabel. Het platenlabel wordt dus eigenaar van de opname (de master) en gaat deze verveelvoudigen en exploiteren. Als artiest ontvang je een percentage van de verkoopprijs: royalty’s.

 

Licentiecontract

In een licentiecontract lever je als artiest zelf de muziek en het art work kant-en-klaar aan. Het platenlabel betaalt en organiseert de productie, de distributie, de promotie en marketing van de muziek en de artiest. Als artiest blijf je eigenaar van de opname (master) en geef je de licentienemer toestemming om de opname voor een bepaalde periode te exploiteren. Als artiest ontvang je een percentage van de verkoopprijs: royalty’s.

 

Distributiecontract

In een distributiecontract sluit je een deal met een distributeur om jouw opnames voor een bepaalde periode te koop aan te bieden en te verdelen. Je verzorgt zelf de opnamen van je muziek en bent dus feitelijk de producent (platenlabel). Als artiest heb jij de rechten op de uitvoeringen en ben je de eigenaar van de opname (master). De distributeur ontvangt een vergoeding, meestal een percentage van de verkoopprijs.

 

360 graden contract

Een 360 graden contract is eigenlijk de opvolger van het platencontract. Als artiest ben je tegenwoordig steeds meer een merk met verschillende inkomsten. Je kan dit contract sluiten met een platenmaatschappij, managementburo, concertorganisator, muziekuitgever maar ook een telefoonbedrijf. Je legt vast dat ál je rechten in één hand komen en maakt afspraken over de verdeling van álle mogelijke inkomsten die je ontvangt. 

Boekingscontract

In een boekings- en managementcontract bind je je exclusief voor een bepaalde periode aan een boeker/manager. Een boeker regelt optredens voor je en een manager probeert de exploitatie, zoals platenverkoop en verkoop van je liedjes, te bevorderen. Voor deze diensten ontvangen zij een percentage over jouw inkomsten. Er is geen sprake van het overdragen van rechten, zoals bij een platen- of licentie-overeenkomst.

Uitgavecontract

In een uitgavecontract leg je vast dat een uitgever jouw liedjes (dus níet de opnames) gaat exploiteren. De uitgever ontvangt 1/3 van je Buma Stemra inkomsten voor de betreffende werken. Als een uitgever zich voor een langere periode exclusief aan je wil binden moet je een exclusieve optie overeenkomen.