Thema:

Highlights uit dit thema:

Wij lobby'en voor betere tarieven voor zelfstandigen

We vinden dat je als zzp'er een betere onderhandelingspositie verdient. We komen steeds dichter bij minimumtarieven voor zzp'ers. 

 

 

 

Is je uurtarief wel hoog genoeg?

Krijg beter inzicht in wat je kan vragen in jouw situatie.

Doe de tarievencheck
Weet jij wat er is afgesproken?

De cao is een mooi instrument om goede afspraken te maken over betere arbeidsvoorwaarden.

Check je cao
Zanger en acteur Martin Vernooij: "Durf te vragen"

Werken aan waarde 
"Spannend hoor, bij een opdrachtgever waar ik al lang voor werk, aankaarten dat ik het tarief voor mijn opdrachten soms te laag vind.....

Check je tarief
Wat is jouw tentoonstelling waard?

Ben je beeldend kunstenaar of fotograaf en ga je werk tentoonstellen? Maak gebruik van de richtlijn "Kunstenaarshonorarium".

Wat is de waarde van kunst en creativiteit?

Wat heeft de maatschappij eraan en hoe zet jij dat als kunstenaar of creatief dat om in een goed inkomen? De Kunstenbond houdt regelmatig inspiratiesessies rondom dit thema.

3 maatregelen die jouw inkomen gaan verbeteren!

In het SER-advies "Passie Gewaardeerd" staan oplossingen om jouw inkomen te verbeteren.

1. Vergroten verdienvermogen van de culturele en creatieve sector.
Een bloeiend cultureel leven trekt veel bezoekers, toeristen en bedrijven. De economische waarde die de sector creëert, moet meer bij de makers zelf terechtkomen.

2. Bevorderen van scholing en duurzame inzetbaarheid.
Hoe kunnen we collectief onderhandelen door zzp’ers  uit de sfeer van het mededingingsrecht halen? Als de overheid hiervoor experimenteerruimte geeft, kunnen we dit in de praktijk ervaren.

3. Versterken van de sociale dialoog.
Wie in de culturele sector werkt, heeft individueel maar weinig wisselgeld om te kunnen onderhandelen. We moeten ons beter organiseren en meer gaan samenwerken met andere belangenorganisaties om nieuwe initiatieven te ontplooien.

 

Bekijk hier het hele rapport
Ook afspraken over minimum tarieven zzp'ers in de cao

Een cao is heus niet alleen voor mensen in loondienst. In de onderhandelingen met de werkgever nemen wij de zzp'er ook mee. Want of je nu in vast of in los verband werkt, een goed tarief is voor iedereen belangrijk. Kijk wat er in jouw cao staat over de uurtarieven van zzp’ers.

Kunstenbond zet vervolgstappen SER-advies

Sinds het SER-advies “Passie Gewaardeerd” er ligt zijn wij druk bezig met de uitvoering. Dat wordt natuurlijk binnen onze vereniging besproken, maar ook daar buiten.

Lees verder