terug

Teken ik dit contract?

Teken ik dit contract?

Afspraken vastleggen met klanten, hoe doe je dat? Een contract opstellen klinkt meteen zo zwaar. Kan dat niet gewoon mondeling? Kan ik alles in een mailtje bevestigen of moet dit in een opdrachtovereenkomst?

 

En als ik niet mezelf als zelfstandige verhuur maar bijvoorbeeld mijn muziek door een platenlabel wil laten verkopen, wat moet ik dan vastleggen over licenties en royalties? Zijn er zaken waar ik op moet letten als ik een huurcontract voor een atelier of studio teken? Pittige vragen over contracten waar we je bij op weg helpen.

 

3 vragen die je op weg helpen om te bepalen of je een contract wel of niet moet tekenen

1. Ik krijg als productieleider bij een kunstinstelling een opdrachtovereenkomst aangeboden. Moet ik deze wel tekenen?

Voordat je een overeenkomst tekent is het natuurlijk van groot belang dat je het eens bent met de inhoud. Staat alles er duidelijk in? En krijg je genoeg betaald? Wat heb je afgesproken over de rechten en leveringsvoorwaarden.

Daarnaast moet je goed opletten dat er niet sprake is van een arbeidsovereenkomst terwijl je een opdrachtovereenkomst aangaat. Hierdoor kunnen jij en de opdrachtgever later in de problemen komen met de belastingdienst.

Bekijk hier een handige checklist waar je allemaal op moet letten bij het aangaan van een opdrachtovereenkomst.

Bekijk onze tariefchecker.

2. Ik ben al gestart met mijn opdracht als freelancer bij een webbureau maar ik heb nog geen contract. Is dat erg?

Nee, in principe zijn mondelinge afspraken genoeg. Toch raden we, zeker bij grotere opdrachten, aan om de afspraken alsnog op papier te zetten (dit mag ook in een mailtje) zodat je daarnaar kunt verwijzen als er een discussie ontstaat over de gemaakte afspraken.

Bekijk hier de checklist waar je allemaal op moet letten bij het aangaan van een opdrachtovereenkomst.

3. Ik kan tijdelijk ruimte voor een pop-up store huren. Wat moet ik allemaal regelen?

Zorg ervoor dat alle afspraken duidelijk op papier staan zoals de duur van de overeenkomst en de voorwaarden. Kijk ook goed naar een redelijke opzegtermijn door de verhuurder en naar de verplichtingen om de winkel open te houden. Vaak moet je meedraaien met de openingstijden van andere winkels.

Denk ook na over vervanging. Heb je mensen die als jij er niet kan zijn de winkel open kunnen houden? Let daarnaast ook op dat je zelf niet te lang aan de afspraken vastzit.

Kijk voor praktische do’s and don’ts bij het huren van een ruimte ook even op check je huurcontract

4. Ik ben een beginnend muzikant en kan mijn muziek onderbrengen bij een platenlabel. Moet ik een artiestencontract afsluiten of een licentiecontract?

Dat ligt er aan welke rechten je wil overdragen. In een artiestencontract (ook wel platencontract) leg je afspraken vast met een platenlabel over de productie, de distributie, de verkoop en de promotie van je muziek. Je draagt de rechten op de uitvoeringen van je muziek over aan het platenlabel. Het platenlabel wordt dus eigenaar van de opname (de master) en gaat deze verveelvoudigen en exploiteren. Als artiest ontvang je een percentage van de verkoopprijs: royalty’s.

In een licentiecontract lever je als artiest zelf de muziek en het art work kant-en-klaar aan. Het platenlabel betaalt en organiseert de productie, de distributie, de promotie en marketing van de muziek en de artiest. Als artiest blijf je eigenaar van de opname (master) en geef je de licentienemer toestemming om de opname voor een bepaalde periode te exploiteren. Als artiest ontvang je een percentage van de verkoopprijs: royalty’s.

Er zijn nog vele andere contracten mogelijk zoals een distributiecontract, een 360 graden contract, een boekingscontract of een uitgavecontract. Kijk hier voor meer info.

Wil jij ook starten met wat meer zekerheid over je contract?

 

De Kunstenbond helpt je op weg!