1. Ik heb geld nodig om een film te produceren. Hoe financier ik dit?

Voor het financieren van een film heb je een goede producent nodig. Produceren is echt iets anders dan het schrijven van een script of het regisseren van een film.

Als je zelf wil produceren, kijk dan eens bij de volgende financieringsbronnen:

Ga je op zoek naar een producent benader één van de verenigingen waar producenten bij zijn aangesloten:

  • FPN (filmproducenten)
  • DPN (documentaire-producenten)
  • APN (animatieproducenten)

Als je een goede en betrouwbare producent hebt gevonden, stel dan een goed en eerlijk contract op waar je de afspraken voor de financiering van je film in vastlegt.

Laat je contract gratis screenen bij de specialisten van de Kunstenbond.

2. Ik wil de lampen die ik heb ontworpen in productie gaan nemen. Hoe kom ik aan startkapitaal?

Dat is afhankelijk van de hoeveelheid geld die je nodig hebt, wat je aan eigen geld hebt en in welke fase je zit. Dit zijn de stappen:

  • Begin je met een financieel plan
  • Kijk hoeveel eigen geld je erin kunt stoppen
  • Check je subsidiemogelijkheden
  • Check je overheidsregelingen voor startups
  • Onderzoek je de mogelijkheid van geld lenen bij familie, een MKB-microkrediet of bij een bank
  • Zoek je externe financiering bij investeerders (business Angels) BAN Nederland of via crowdfunding

Het gaat over geld en risico. Dus in (bijna) alle gevallen krijg je te maken met contracten. Controleer contracten altijd op fouten, oneerlijke bepalingen, toedeling van risico’s en aansprakelijkheden of andere juridische voetangels of klemmen.

Laat je contract gratis screenen bij de specialisten van de Kunstenbond.

3. Ik heb een geweldig idee voor een fotoproject en wil graag crowdfunden. Hoe werkt dat?

Je werft zelf in je eigen netwerk, of met behulp van een crowdfundingplatform, zo veel mogelijk mensen die allemaal een klein bedrag voor jouw project schenken. Zo haal je in een aantal weken tijd een bedrag op dat kan variëren van enkele honderden tot tienduizenden euro’s. In ruil voor hun donatie ontvangen de donateurs een beloning in natura. Dit kan een entreekaartje zijn voor je fototentoonstelling, een concertkaartje zijn als je een muziekproject start of een prototype als je een product ontwerpt. Je houdt de donateurs tijdens de hele voorbereiding van het project op de hoogte en toetst bij hen ook je plannen.

Crowdfunding is ook goed in te zetten naast een subsidieaanvraag. Bijvoorbeeld als sluitpost voor je budget. Dan is de kans dat het project daadwerkelijk wordt uitgevoerd het grootst. Hierdoor is het voor donateurs interessanter om te geven. Je kunt het ook omdraaien: als je eerst met crowdfunding bewijst dat je idee het publiek aanspreekt kan dat positief werken als je ook financiering zoekt bij andere financiers of fondsen.

Bekende crowdfunding platforums:

Meer info over een goede subsidieaanvraag?
Bekijk het stappenplan voor een subsidieaanvraag

Meer weten over de financiering van je project?
Maak een afspraak met onze specialist op 020-2108050 (maandag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur).

4. Heeft het zin om subsidie aan te vragen voor mijn muziekproject?

Voor sommige projecten heeft het zeker zin om een subsidie aanvraag in te dienen. Er zijn in Nederland heel veel fondsen, allemaal met hun eigen subsidiecriteria. De bekendste zijn het Prins Bernard Cultuurfonds, het Mondriaanfonds, VSB-fonds maar ook rechtenorganisaties als BUMA en SENA hebben hun eigen fondsen.

Vrijwel alle fondsen hebben als eis is dat je ook inkomsten uit andere bronnen ontvangt of zelf investeert in je project. Dus een subsidie kan nooit de enige bron van inkomsten zijn. Je moet je werk ook financieren via bijvoorbeeld entreegelden, vergoedingen door het podium waar je optreedt, andere fondsen, crowdfunding, sponsoring (al of niet in natura), giften en merchandising.

Let wel op. De run op de subsidieruif is zo groot dat een vage of slordige subsidieaanvraag bij voorbaat op de grote stapel afwijzingen terechtkomt.

We hebben een uitgebreide checklist voor je gemaakt met de basisregels voor het schrijven van een subsidieaanvraag. Zo maak je meer kans om op te vallen en wél in aanmerking te komen voor de subsidie.

Download hier de checklist subsidieaanvragen.

Heb je de aanvraag bijna af? Laat ‘m screenen door onze specialist. Maak een afspraak op 020-2108050 (maandag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur)

5. Ik ben een zzp’er en verdien meer dan een ton. Moet ik een bv worden?

Belastingtechnisch gezien wel ja. Ruwweg hou je vanaf € 100.000,- netto meer over van je geld als je een bv hebt.

Als zzp’er val je als persoon en bedrijf/beroep samen. Bij een bv geldt dat niet: je bedrijf wordt een aparte rechtspersoon. Met een bv raak je wel de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling kwijt en moet je jezelf verplicht salaris gaan toekennen. Je wordt directeur-grootaandeelhouder. Als andere motieven dan belastingbesparing ook een rol spelen, zoals bescherming tegen aansprakelijkheid, mede-aandeelhouderschap en verhandelbaarheid van je bedrijf kan het anders liggen.

Laat je daarom goed over de voor- en nadelen adviseren. Kijk daarbij naar alle aspecten en vergeet dus vooral de belastingtechnische kant van het verhaal niet. In de meeste gevallen kom je dan tot de conclusie dat het voor creatieve zzp’ers geen goed idee is om via een bv te gaan ondernemen.

Meer info?
Kijk bij de KvK voor het verschil tussen een bv en een éénmanszaak.

Meer weten?
Maak een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek met een van onze specialisten.

6. Mijn opdrachtgever betaalt niet, hoe zorg ik dat ik mijn geld krijg?

Niets zo vervelend als facturen die niet betaald worden! Met de volgende tips maak je er werk van:

  1. Voorkomen is beter dan genezen 
    Zorg dat je vooraf duidelijke betaaltermijnen afspreekt in je contract (zie algemene voorwaarden). Bespreek of je misschien een voorschot kan krijgen als je veel moet inkopen voor het maken van een beeld of voor een festival.
  2. Goed voorbeeld doet goed volgen.
    Hou dus een strakke planning aan. Als je kort na het vervallen van de termijn een volgende herinnering stuurt, maak je duidelijk dat je je zaken op orde hebt en de termijnen in de gaten houdt.
  3. Bevestig en bewaar alles
    Stuur de betalingsherinneringen per e-mail, bij voorkeur met een ontvangstbevestiging. Bewaar deze berichten goed. Zo voorkom je discussie. Stuur je de betalingsherinnering liever per post? Bewaar dan kopieën van alle verzonden brieven (het exemplaar met handtekening) en stuur de derde betalingsherinnering per aangetekende post, samen met een kopie van de factuur en van de twee voorgaande betalingsherinneringen.

We hebben een serie van drie voorbeeldbrieven voor je die je kan gebruiken om je factuur wel betaald te krijgen.

Als je alles hebt geprobeerd en het geld wil maar niet komen, ga dan over op de incassoservice van de Kunstenbond. Onze juristen gaan dan achter je geld aan.