terug

Belastingservice

Belastingservice

Belastingaangifte doen als zelfstandige kan best lastig zijn. De belastingadviseurs van de Kunstenbond staan voor je klaar om je te helpen bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting. Je kunt vanaf midden februari zelf een afspraak inplannen met één van onze drie belastingconsulenten. Lees eerst even goed door hoe het werkt. 

Liesbeth: “Al jaren maak ik een afspraak met Carla: ‘mijn’ belastingconsulent."

Carla Custers, sinds 1998 werkzaam als belastingconsulent en boekhouder voor de Kunstenbond.

Liesbeth maakt al 15 jaar vast een afspraak met Carla. “Carla weet precies wat ik doe en ze kent me goed. Dat is heel vertrouwd. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik aangifte doen vreselijk vind. Ik kijk er zelfs elk jaar naar uit om Carla weer te spreken. Ze is mijn belastingrots in de branding bij de Kunstenbond.”

Voor wie?
De belastingservice van de Kunstenbond is voor zelfstandigen die aangifte inkomstenbelastingen doen. Het maakt daarbij niet uit of je jouw volledige inkomen haalt uit je beroepspraktijk of deels uit loondienst.

Bij wie kan ik terecht?
Onze drie belastingconsulten staan voor je klaar: Carla Custers, Maya Roede en Alies Schuitema. Heb je vorig jaar al bij één van hen je consult gehad? Dan raden we aan om ook dit jaar weer bij haar jouw aangifte te laten doen.

Kosten
Als lid van de Kunstenbond kan je gebruik maken van onze belastingservice. Meestal betaal je het gereduceerde tarief van € 80,- (inclusief btw) per consult, dat is het tarief dat we hanteren voor mensen met een volledig lidmaatschap (Kunstenbond en Ntb, óók als je korting krijgt op je contributie vanwege minimuminkomen). Let wel op! Als je voor het eerst komt, en/of als je je aangifte partner meeneemt dan heb je meer dan één consult nodig. 

De kosten van de belastingaangifte hangen dus af van je persoonlijke situatie (alleen of met partner, eerste keer aangifte of al eerder geweest) en van het type lidmaatschap. 

Ben je nog geen lid van de Kunstenbond klik hier om lid te worden.

Betalingen gaat altijd via iDEAL, je afspraak is definitief ingeboekt als je betaald hebt. 

Eerste keer aangifte?
Doe je voor de eerste keer aangifte, dan start je met een dubbel consult om je aangifte goed te verwerken. De betalingen gaan altijd via iDEAL.  

Werknemers
Ben je werknemer of gepensioneerd? Dan helpt de Belastingservice van de FNV je met je aangifte omdat je lid bent van de Kunstenbond. Vanaf 1 februari 2018 kun je op de website van de FNV een afspraak maken om je aangifte over 2018 in te laten vullen. 

 

"Ik heb veel affiniteit met deze sector omdat ik zelf werkzaam ben als beeldend kunstenaar"

Alies Schuitema, sinds 2006 belastingconsulente voor de Kunstenbond

Meest gestelde vragen over onze belastingservice
 1. Wanneer kan ik een afspraak maken voor de belastingservice?
  Vanaf midden februari tot en met eind april 2019 kun je een afspraak maken voor de belastingservice. De consulten vinden plaats van maart tot en met juni 2019.
 2. Waar vinden de afspraken plaats?
  De afspraken zijn op het kantoor van de Kunstenbond, aan de Oostenburgervoorstraat 152 in Amsterdam.
 3. Op welke dagen en tijden zijn de consulenten beschikbaar?
  De belastingconsulten vinden plaats in de periode van maart t/m juni 2019. De consulenten werken ieder op een eigen dag in de week.  Carla werkt op woensdag en Alies op donderdag tussen 9:30 uur – 12:30 uur en 13:00 – 15:00 uur. Maya werkt op vrijdag tussen 9:30 uur – 11:30 uur, 11.45 uur - 13.45 uur en 14:00 uur – 16:00 uur.
 4. Mag ik ook mijn fiscaal partner meenemen?
  Ja, als het een particuliere aangifte (alleen inkomsten uit loondienst) is, gaat de partner mee in jouw consult. Is jouw partner zelf ondernemer of freelancer? Dan boek je standaard een dubbel consult om jullie aangifte te verwerken. 
 5. Ik werk in loondienst en ben deels zelfstandige. Kan ik dan ook gebruik maken van jullie diensten?
  Ja, zowel je inkomsten uit loondienst en uit je beroepspraktijk kun je meenemen in de belastingaangifte. Het maakt dus niet uit in welke (fiscale) categorie jouw inkomsten vallen.  
 6. Ik werk in loondienst. Kan ik dan ook gebruik maken van jullie diensten?
  Als je werknemer bent of gepensioneeerd kun je terecht bij de belastingservice van de FNV. Deze service is gratis omdat je lid bent van de Kunstenbond. Vanaf 1 februari 2019 kun je op de website van de FNV een afspraak maken om je aangifte over 2018 in te laten vullen.
 7. Hoe kan ik mij nu alvast voorbereiden op de belastingaangifte?
  Een goede voorbereiding is het halve werk en scheelt in de kosten. Voorkom dat je moet bijbetalen om je boekhouding op orde te krijgen. Je hebt een afgeronde en gecontroleerde jaarrekening nodig. Verzamel ook relevante papieren zoals jaaropgaven. Zorg bijvoorbeeld dat je DigiD werkt, zodat je kunt inloggen op Mijn Belastingdienst. Na het maken van jouw afspraak ontvang je per mail een gedetailleerde checklist aangifte inkomstenbelasting 2018.
 8. Kan ik de kosten voor een consult aftrekken van de belasting?
  Ja, dat kan. In jouw Kunstenbond omgeving zetten we de factuur voor je klaar.
 9. Hoe betaal ik voor de belastingservice? Als je een afspraak maakt in de agenda van de consulenten krijg je direct een iDeal linkje waar je mee kunt betalen. Zorg dus dat je alle hulpmiddelen die je nodig hebt om de betaling te doen bij de hand hebt (random reader of scanner). Zonder betaling geen afspraak!    
 10. Kan ik mijn afspraak wijzigen?
  Het kan voorkomen dat je door omstandigheden de afspraak moet verzetten. Dit kan tot 7 dagen voor de geplande afspraak. In de bevestigingsmail die je ontvangt als je een afspraak hebt gemaakt staat een linkje waar je op kan klikken om je afspraak te wijzigen. Je krijgt geen geld terug.
 11. Hebben jullie ook dit jaar weer een belastingspecial voor zelfstandigen?
  Ja, in maart verschijnt de nieuwe belastingspecial van de Kunstenbond speciaal voor leden. Als lid kost de special slechts € 10,00. Word nu lid van de Kunstenbond en profiteer direct mee.

Contact
Heb je nog vragen over de belastingservice? Stuur dan een mailtje naar belastingservice@kunstenbond.nl of bel: 020-2108050.

"Ik help mensen met hun belastingzaken vanuit een persoonlijke betrokkenheid"

Maya Roede, belastingconsulent