Antwoord op al je vragen over fusie Kunstenbond en Ntb

Antwoord op al je vragen over fusie Kunstenbond en Ntb

Beeld: Ellen Faber 


De fusie tussen de Kunstenbond en de Ntb gaat veel voordeel opleveren. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat je vragen hebt. Over hoe het zit met je lidmaatschap, je vakgroep en je muziekinstrumentenverzekering. We zetten de vragen en antwoorden op een rij. Zit je vraag er niet tussen? Stel 'm dan via info@kunstenbond.nl of bel tel 020 210 80 50 van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 - 17.00 uur.

Wat betekent de fusie tussen de Kunstenbond en de Ntb voor jou?

Hoeveel leden hebben de Kunstenbond en de Ntb samen?

De Ntb en de Kunstenbond hebben samen een ruime 8.000 leden. We worden hiermee de grootste vakbond voor makers en professionals in de creatieve sector.

Verandert er iets aan mijn lidmaatschap bij de Ntb of bij de Kunstenbond?

Nee, of je nu lid bent bij de Ntb of bij de Kunstenbond, er verandert nu niets aan je huidige lidmaatschap en de rechten en de algemene voorwaarden die daarbij horen. We gaan op termijn de lidmaatschapsvormen meer gelijk trekken.

Verdwijnt de naam Ntb?

De vereniging van de Ntb gaat op in de Kunstenbond maar de naam Ntb blijft zeker bestaan. De naam Ntb zal worden gekoppeld aan de vakgroep Muziek. Voorlopig noemen we die even Ntb Muziek. 

Verdwijnt de naam Kunstenbond?

De naam Kunstenbond blijft bestaan. We willen dat de leden uit de verschillende beroepsgroepen zich thuis voelen en onderzoeken welke (sub)namen van verschillende beroepsgroepen of (sub)merken daarbij helpen.

Wat gebeurt er met de websites van de Ntb en de Kunstenbond?

Die blijven voorlopig naast elkaar bestaan. Op termijn gaan we websites en systemen integreren en keuzes maken voor leveranciers.  

Wat gebeurt er met de mensen die werken bij de Kunstenbond en de Ntb?

Het personeel van de Kunstenbond en de Ntb gaat samen aan de slag op het kantoor van de Kunstenbond aan de Oostenburgervoorstraat. Dit zal waarschijnlijk ergens in het derde kwartaal van 2018 gaan gebeuren. 

Ik heb een juridische zaak lopen bij de Ntb. Wat gaat daar mee gebeuren?

Of je nu een zaak hebt lopen bij de Ntb of bij de Kunstenbond, we blijven jouw zaak behartigen. We hebben nu meer specialisten in huis om je goed te bedienen.

Blijft het blad Muziekwereld bestaan?

Ja, het blad Muziekwereld  is een begrip in de muziekwereld en blijft bestaan.

Krijg ik als lid van de Kunstenbond nu ook de Muziekwereld?

Alle leden van de vakgroep Ntb muziek* krijgen vanaf het derde kwartaal 2018 het blad Muziekwereld. Naast de huidige leden van de Ntb zijn dit dus ook de huidige leden van de vakgroep Klassiek, BV pop en de muziekdocenten die in de vakgroep Kunsteducatie zitten.

Ik ben naast muzikant ook beeldend kunstenaar, kan ik ook geholpen worden door de Kunstenbond?

Jazeker, dat is het voordeel van het samengaan met de Kunstenbond.

Kan ik als lid van de Kunstenbond ook automatisch lid worden van de VCTN?

Ja, als je muziekauteur bent en je ons je BUMA nummer doorgeeft kun je ook lid worden van de VCTN. Het lidmaatschap van de VCTN wordt als korting in mindering gebracht op de Kunstenbond contributie. Het kost je dus niets extra.

Mag ik als Ntb lid ook gebruik maken van de Kunstenbond belastingservice voor zzp’ers?

Ja, als we de belastingservice in maart 2019 weer gaan starten kunnen alle leden hier gebruik van maken.

Ik zie twee verschillende muziekverzekeringen, één bij Ntb en één bij de Kunstenbond, hoe zit dat?

Bij de start van de fusie blijven de verschillende instrumentenverzekeringen nog naast elkaar bestaan maar we gaan zo snel mogelijk over op de verzekering die het beste is voor onze leden.

Wordt mijn contributie van een andere rekening afgeschreven?

Nee, in 2018 blijft alles bij het oude. Pas in het begin van 2019 gaan we de financiële administratie vanuit één centraal punt uitvoeren. Je krijgt hierover tijdig bericht.

Ik ben lid bij zowel de Kunstenbond als de Ntb, wat betekent de fusie voor mij?

Dit speelt voor een klein aantal van onze leden. In overleg zullen we kijken welke lidmaatschapsvorm het beste past.

Wat gebeurt er met het Congres van de Ntb?

Het congres van de Ntb gaat vanaf 1 juni op in de ledenraad van de Kunstenbond en de jaarvergadering van de vakgroep Ntb Muziek*

Wat gebeurt er met de vakgroepen BV POP en Klassiek?

De vakgroepen BV Pop en Klassiek gaan op in de nieuwe vakgroep Ntb Muziek*.

Ik wil lid worden als musicus. Waar kan ik me aanmelden?

Als musicus word je per 1 juni 2018 lid van de Kunstenbond en worden jouw belangen behartigd door de vakgroep Ntb Muziek. Voorlopig houden de Kunstenbond en de Ntb nog hun eigen systemen en websites. Je kunt je als musicus aanmelden op de website van de Ntb. Alle overige creatieven kunnen zich aanmelden op de website van de Kunstenbond.

Welke voorwaarden gelden als ik als musicus lid word?

Voorlopig blijven voor musici de juridische voorwaarden van het Ntb lidmaatschap van kracht en geniet je ook van de extra voordelen van het lidmaatschap van de Kunstenbond zoals de belastingservice en FNV ledenvoordeel. Voor alle overige creatieven die lid worden gelden de voorwaarden van de Kunstenbond.

Ik wil als muziekstudent gratis lid worden. Waar kan ik mij aanmelden?

Per 1 juni fuseren de Kunstenbond en de Ntb. Als muziekstudent kun je gratis lid worden van de Kunstenbond en behartigen we jouw belangen in de vakgroep Ntb Muziek*. Voorlopig houden de Kunstenbond en de Ntb nog hun eigen systemen en websites. Je kunt je als muziekstudent aanmelden op de website van de Ntb.

Als ik als muziekstudent gratis lid word, wat zijn dan de voorwaarden?

Je krijgt als student 1 uur gratis (juridisch) advies, je kunt goede verzekeringen afsluiten, krijgt toegang tot handige tools op de website en ontvangt onze nieuwsbrieven.

Ik wil als muziekdocent lid worden. Waar kan ik mij aanmelden?

Dit hangt af van waar jij je hoofdinkomen mee verdient. Is dit als muziekdocent dan kun je je aanmelden op de website van de Kunstenbond. Is dit als musicus dan kun je je aanmelden op de website van de Ntb. Je wordt in beide gevallen lid van de Kunstenbond. De keuze voor muziekdocent of musicus bepaalt welk vakgroep jouw belangen behartigt: de vakgroep Ntb Muziek of de vakgroep Kunsteducatie.

Krijg ik post en mail van de Kunstenbond, Ntb of van allebei?

Als musicus of muziekdocent krijg je voorlopig post van de Ntb en van de Kunstenbond. We gaan op termijn alle communicatie integreren. Alle andere leden krijgen post van de Kunstenbond.