Een nieuwe bond, een nieuw geluid!

De Kunstenbond is er voor iedereen die zichzelf creatief óf kunstenaar noemt of een creatieve beroepsopleiding volgt. Een divers pallet aan mensen met een gezamenlijke drijfveer: passie voor het maken.  Al die makers verdienen ook een eerlijk inkomen. 

 

We zijn er voor alle creatieven
De Kunstenbond is in Nederland de enige vakbond voor alle creatieve zzp’ers en werknemers. Voor schilders, acteurs, dansers, fotografen, musici, zangers en beeldhouwers. Voor toegepaste creatieven zoals app developers, game designers, illustratoren, animatoren en grafische en andere ontwerpers. Voor geluids-, theater- en lichttechnici, ondersteunend personeel, de organisatieprofessionals en de kunsteducatiedocenten. Van kwast tot app, alle makers zijn welkom bij de Kunstenbond.

 

Wij staan voor een eerlijk inkomen voor alle creatieven 
In de creatieve sector wordt veel geld verdiend. Helaas komt maar weining geld bij de makers zelf terecht. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hard voor een eerlijk inkomen en een sterke positie voor alle creatieven. Dit doen we door ons vast te bijten in het thema 'Weet wat je waard bent' de volgende onderwerpen:
      

  • Collectief onderhandelen voor zzp’ers
  • Een goed uurtatrief voor zzp'ers
  • Bescherming auteursrechten


We verbinden 
We verbinden mensen, vakgebieden, pakken overkoepelende thema’s op die anderen laten liggen en laten hierbij een onafhankelijk, authentiek geluid horen. We werken hard om de waarde van creativiteit voor de maatschappij duidelijk te maken en om die waarde voor de makers ook te vertalen naar een goed inkomen. We voeren een doorlopende politieke lobby voor de creatieve sector van regionaal tot internationaal niveau, in samenwerking met verschillende bevriende organisaties.


Onze missie

De Kunstenbond staat voor de vrijheid van kunstenaars en creatieven om te experimenteren en te creëren. Kunst, cultuur en creativiteit zijn wat ons betreft cruciaal voor een gezonde, open samenleving. Creatieve mensen zijn in staat om ons nieuwe perspectieven te laten zien, manieren van kijken naar de wereld die verrassend, nuttig, leerzaam, meeslepend, inspirerend, confronterend, geestig, innovatief of verhelderend kunnen zijn; en nog veel, veel meer.

 

Onze visie
Als creatief heb je de ruimte nodig om creatief te kunnen zijn, om vrij te kunnen denken en doen. Die ruimte ontstaat door jou als creatief te ondersteunen in je zakelijkheid, je zelfstandigheid én in de moeilijke situaties die je op een bepaald moment kan tegenkomen. De Kunstenbond gaat voor zelfbewuste en zelfstandige creatieven die met hun werk mens en maatschappij inspireren, voeden en versterken. De Kunstenbond, ruimte voor de creatief!


bestuur + organisatie

Jurre Schreuder

voorzitter bestuur & acteur

Guus Bleijerveld

bestuurslid & muzikant

Nora Hooijer

secretaris bestuur & beeldend kunstenaar

Duncan Peltenburg

bestuurslid & fotograaf & muziekdocent

Roy Nieterau

bestuurslid & animator

Anne-Marie Harmsen

directeur

Pepijn ten Kate

belangenbehartiger theater & dans

Lene Grooten

belangenbehartiger beeldende kunsten

Caspar de Kiefte

belangenbehartiger popmuziek, animatoren & auteursrecht

Karin Boelhouwer

belangenbehartiger kunsteducatie

Peter van den Bunder

belangenbehartiger klassieke muziek en zzp’ers

Joop Spaargaren

procesjurist

Jet Hootsmans

advocaat

Jean Louis Veenstra

procesjurist

Rogier Wennink

jurist

Karine Hustinx

marketing & communicatie

Kim Vogels

productieleider evenementen & trainingen

Paul van der Hoeven

controller

Anne Verhagen

office manager

Ellen van Dijk

ledenadministratie & secretariaat

Sandra Eleveld

ledenadministratie & secretariaat


Raad van Advies

De Kunstenbond wil groeien. Alleen zo kunnen we een zwaardere stem laten in de politiek horen en beter opkomen voor de belangen van alle creatieven. We zoeken naar manieren om onze organisatie sterker te maken en te professionaliseren zodat we onze leden beter kunnen bedienen. We zijn dan ook heel trots op onze raad van Advies. Maak kennis met deze sterke ploeg van door de wol geverfde en deskundige mensen met een uitgebreid netwerk op wie we regelmatig een beroep kunnen doen.

Van links naar rechts: Marcus van den Hoek, Chris Fentener van Vlissingen, Tienke van der Werf, Eefke Meijerink. Arjan van den Born ontbreekt op de foto.

 

 

Meest gestelde vragen

Wat mag ik van de kunstenbond verwachten?

Hoe is de nieuwe Kunstenbond ontstaan?

Er was duidelijk behoefte aan een gerichte belangenbehartiging voor kunstenaars en creatieven. De Kunstenbond is ontstaan vanuit de splitsing van FNV Kiem, de oudste vakbond van Nederland. Op het FNV KIEM Congres van 11 juni 2016 hebben de leden besloten voor de opheffing van deze vakbond.

Een derde van de mensen en middelen van FNV KIEM is naar de nieuwe Kunstenbond gegaan, een gloednieuwe vakbond met een solide financiële basis en vanaf het begin met veel kennis en deskundigheid in huis. Creatieven hebben voor het eerst een eigen, gezonde vakbond.

Er was toch ooit al een Kunstenbond?

De oude Kunstenbond heeft bestaan van 1977 tot 1998 en is in een fusiegolf opgegaan in FNV Kiem samen met de grafici en de Dienstenbond (audiovisueel en uitgeverijen). De nieuwe Kunstenbond richt zich op dezelfde leden maar heeft een solide financiële basis en veel kennis en deskundigheid in huis om deze ook goed te bedienen.

Hoe word ik lid van de Kunstenbond?

Ga naar onze pagina word lid en maak daar een keuze uit onze lidmaatschappen. Natuurlijk kun je ons ook bellen op telefoonnummer: 020-210 8050 om lid te worden van de Kunstenbond.

Welke lidmaatschappen biedt de Kunstenbond?

Bij de Kunstenbond kun je kiezen uit 3 soorten lidmaatschappen: student, basis en volledig.

Ik verdien heel erg weinig. Krijg ik dan korting op mijn lidmaatschap?

De Kunstenbond vindt het belangrijk om de lidmaatschapskosten betaalbaar te houden. Wij hechten veel waarde aan het solidariteitsbeginsel. Personen die onder het minimumloon zitten betalen voor een volledig lidmaatschap € 12,- i.p.v. € 17,- per maand.

Hoe groot is de nieuwe bond?

De bond bestaat uit ongeveer 6.000 leden die zijn overgegaan van FNV Kiem naar de Kunstenbond. De ambities zijn om flink te groeien en vooral veel nieuwe leden uit de toegepaste kunsten sector aan te trekken. De nieuwe Kunstenbond heeft een solide financiële basis en veel kennis en deskundigheid in huis om de leden ook goed te bedienen.

Ik ben lid van de Kunstenbond. Hoe kan ik op de nieuwe website inloggen om mijn gegevens te wijzigen of in te zien?

Ga naar inloggen. Op mijn Kunstenbond kun je op een eenvoudige manier bijvoorbeeld je wachtwoord opvragen of je naw-gegevens wijzigen.

Is de nieuwe bond nog verbonden aan de FNV?

Ja, de Kunstenbond is een zelfstandige vereniging maar nog wel onderdeel van FNV. Het is een bond die zich richt op een specifieke doelgroep met kenmerkende behoeften zoals bijvoorbeeld ook de journalistenbond of de onderwijsbond doen.

Welke cao’s vallen er onder de nieuwe Kunstenbond?

De Kunstenbond voert collectieve onderhandelingen over de volgende cao’s: Cliniclowns, Kunsteducatie, Nationale opera en ballet, Nederlandse orkesten, Nederlandse podia, Orkesten, Paradiso, Poppodia, Nederlandse festivals, Toneel en dans, Remplacanten en Vrije theaterproducenten. 

Kan ik het werk van de Kunstenbond steunen zonder lid te worden?

Jazeker, Word vriend van de Kunstenbond. De Kunstenbond is blij met iedereen die de kunsten en de creatieve industrie een warm hart toedraagt. Met jouw steun kunnen wij doorgaan met onze doorlopende lobby voor een sterke en gezonde kunstensector. Vanaf 25 euro per jaar steun je de makers van nieuwe vormgeving en kunst.

Welke dienstverlening kun je van de Kunstenbond verwachten?

De Kunstenbond doet wat je van een vakbond mag verwachten. De dienstverlening zoals deze verliep vanuit FNV Kiem blijft behouden, zoals individuele en collectieve belangenbehartiging, atelierbeleid, juridische ondersteuning bij een werkconflict, sterke lobby in Den Haag voor behoud zelfstandigenaftrek, belastinginvulservice en veel meer. Maar we werken ook aan nieuwe diensten die een oplossing bieden voor de uitdagingen van de kunstenaars en creatieven. Voor de ontwikkeling daarvan hebben we jouw hulp nodig!

Hoe bindt de nieuwe bond leden aan zich?

De kracht van de creatieve industrie zit in haar diversiteit. De uitdaging is om zelfstandige geesten te verenigen. De Kunstenbond is er van overtuigd dat er genoeg gedeelde belangen zijn om dit voor elkaar te krijgen, juist nu. Samen met de leden gaan we op zoek naar nieuwe manieren - via communities bijvoorbeeld - om leden te verbinden.

Op welke samenwerkingen gaat de nieuwe bond zich richten?

De Kunstenbond is er om alle voorwaarden te creëren voor een gezonde beroepspraktijk om zo je beste werk te kunnen maken; andere verenigingen helpen je meer vakinhoudelijk op weg. Door samen te werken kunnen we meer betekenen dus zoeken we de collega vakbonden en beroepsverenigingen op zoals: Ntb, NVJ. Act, BBK, Platform Bk enz.

Waar moet ik op letten als ik als freelancer een opdrachtovereenkomst aanga?

Het is slim een overeenkomst eerst in concept op papier te vragen en dit door een jurist te laten controleren. Maak gebruik van onze tool: Weet wat je waard bent om je tarief te kunnen bepalen.

Checklist

  • Is dit een betrouwbare partij, staat deze partij niet te boek als wanbetaler of als ‘slechte’ betaler?
  • Met welke rechtsvorm ga ik de overeenkomst aan? 
  • Is mijn klant een bv of ook een zzp’er? 
  • Is degene met wie ik onderhandel bevoegd tot onderhandelen? 
  • Kloppen de gegevens zoals deze in het handelsregister staan (www.kvk.nl) met de werkelijke situatie?
     

 

Heb ik een modelovereenkomst nodig?

Nee, tot eind 2017 nog even niet.

Op 1 mei 2016 kwam de VAR-verklaring, waarmee zzp'ers en opdrachtgevers de Belastingdienst lieten weten dat zij geen dienstverband wilden aangaan, definitief te vervallen. De VAR werd vervangen door een nieuw systeem van modelovereenkomsten dat schijnzelfstandigheid beter moest tegengaan. 

Eind november 2016 maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee ook de controle op de samenwerkingsverbanden tussen zzp'ers en opdrachtgevers) zal worden uitgesteld tot 1 januari 2018. Dat betekent dat de Belastingdienst in 2017 nog niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband.

 

Hoe kan ik mijn uurtarief als zzp'er bepalen?

Da's simpel. Ga naar de Kunstenbond tariefcheck!